από το Vimaonline
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα αποθεματικά των ταμείων ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ καταθέσεις ενώ το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έχει συρρικνωθεί και αποτιμάται σε 10-12 δισ. ευρώ. Μεγάλες απώλειες έχουν υποστεί τα Ταμεία από την κατάρευση των τιμών των μετοχών (κυρίως των τραπεζών) που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους.
«Ιδέες και μόνο ιδέες»
Στον κύκλο συζητήσεων που έγινε με όλα τα υπουργεία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οι ξένοι τεχνοκράτες θεώρησαν ότι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς και τα στελέχη των υπουργείων (γενικοί διευθυντές) τους παρουσίασαν «ιδέες και μόνο ιδέες» και όχι μέτρα που θα οδηγούν σε πραγματική μείωση των δαπανών του Δημοσίου που είναι η κεντρική επιλογή της οικονομικής πολιτικής την οποία θεωρούν ότι πρέπει να επικρατήσει τα επόμενα χρόνια για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο και να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, του «ξαφνικού θανάτου» όπως έχει περιγράψει την κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι τέτοια εποχή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδης…
Οπως είπαν χαρακτηριστικά στις συσκέψεις που είχαν στο Γενικό Λογιστήριο, «ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων», για να ακολουθήσει το σχόλιο των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στη σύσκεψη: «Ο,τι αγγίζουμε πλέον καίει, όλα τα μέτρα που προτείνουν είναι φωτιά».
Ιδιαίτερα καυστικοί ήταν οι εκπρόσωποι της τρόικας για τα στοιχεία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τις κοινωνικές δαπάνες, την απασχόληση και την ανεργία που τους παρουσίασαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Είπαν χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «περίγραμμα ιδεών, το οποίο πάσχει σε τεχνικό επίπεδο και κυρίως στα μέσα (σ.σ. μέτρα) για την υλοποίηση των στόχων».
Κατόπιν τούτων στελέχη του υπουργείου δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν σύντομα ένα «τεχνικό σημείωμα» που θα απαντά σε όλες τις απορίες.
Αυτό που μεταδίδουν όσοι συμμετείχαν στις συσκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι πλέον το κλίμα, η ατμόσφαιρα στις σχέσεις με την ελληνική δημόσια διοίκηση έχει αλλάξει. Δεν είναι όπως παλιότερα. Οι τεχνοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ συμπεριφέρονται τυπικά, ζητούν στοιχεία και ζητούν άλλα στοιχεία προκειμένου να τα επαληθεύσουν. Κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο η ατμόσφαιρα αυτή θα αποτυπωθεί και στην επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό, η οποία ίσως αποτελέσει και αφετηρία εξελίξεων.