Νέα μέτρα προκειμένου να αναταχθεί η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την συγκέντρωση εσόδων και την μείωση των δημοσίων δαπανών, απαιτεί η τρόϊκα, ενόψει των ανακοινώσεων που προτίθεται να κάνει -ίσως και εντός της εβδομάδας- ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Την ώρα που η ελληνική οικονομία βομβαρδίζεται από ξένους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν να τίθεται σε εφαρμογή, αργότερα ή γρηγορότερα, το σενάριο της αναδιάρθρωσης, κι ενώ Φαν Ρομπάϊ και κυβερνητικοί κύκλοι προσπάθησαν να τα διαψεύσουν, η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς τα οικονομικά μεγέθη αποκαλύπτουν ένα νέο “τιτανικό” της πολιτικής του κ. Παπακωνσταντίνου.
Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο νέα μέτρα ζητά και η τρόϊκα με εμπιστευτική επιστολή των επικεφαλής της προν τον τσάρο της οικονομίας.
Η “λυπητερή” των τροϊκανών
Συγκεκριμένα, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την παρουσίαση του τριετούς προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου της περιόδου 2012 – 2015, η τεχνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ που είχαν έρθει στην Αθήνα στις αρχές του μήνα ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον…
Ετοιμάζουν όμως και μια «εμπιστευτική επιστολή», την οποία θα αποστείλουν οι προϊστάμενοί τους, κκ. Πόουλ Τόμσεν και Γιούνκερ Κρούγκερ, προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, στην οποία θα περιγράφουν την κατάσταση της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται.
Το μήνυμα που μεταδίδει η τρόικα και θέλει να επισημοποιήσει διά της επιστολής της είναι σαφές και ιδιαίτερα αυστηρό, όπως αναφέρεται και σε σχζετικό ρεπορτάζ του Vimaonline: «Πάρτε μέτρα, όσα μας παρουσιάζετε είναι ασκήσεις επί χάρτου».
Στον αέρα η επόμενη δόση
Και μάλιστα αναμένεται να διατυπώσουν και εγγράφως την «απειλή» που μεταδίδουν προφορικά, ότι «αν δεν διορθωθεί η πορεία, τότε η δόση της βοήθειας του Ιουνίου, θα καταβληθεί μόνο με πολιτική απόφαση».
Κατά τις πληροφορίες στον εξονυχιστικό έλεγχο που έγινε στα δημόσια οικονομικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιβεβαιώθηκαν οι σοβαρές αποκλίσεις στην υλοποίηση του προϋπολογισμού τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών του Δημοσίου, οι οποίες παρά τις περικοπές που έγιναν πέρυσι θεωρείται ότι έχουν φτάσει πλέον σε «ανελαστικό επίπεδο».