Επισήμως, βεβαίως, η κυβέρνηση Παπανδρέου διαψεύδει αυτά τα σενάριά, εάν, όμως, διαβάσει κανείς προσεκτικά τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ και εκπροσώπων της Κομισιόν και του ΔΝΤ, όλοι επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις τους “αυτή τη στιγμή”.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται ως οπαδοί μιας τέτοιας εξελίξης, εκκινώντας από την κοινή διαπίστωση πως η πολιτική του μνημονίου έχει αποτύχει και έχει βυθίσει σε βαθιά ύφεση την ελληνική οικονομία.
Μετά τη Βάσω Παπανδρέου που έθεσε το θέμα της αναδιάρθρωσης με συνέντευξή της στο vima.gr, στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι βουλευτές Παντέλής Οικονόμου και Πάρις Κουκουλόπουλος (εκ των στενών πολιτικών φίλων του Ευάγγελου Βενιζέλου).
Ενώ τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα οδηγείται σε αναδιάρθρωση εκφράζουν ξένοι αναλυτές και οίκοι όπως η Standart& Poors…
Tο ενδοκυβερνητικό «μέτωπο» υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους διαμορφώνεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση, η Επιτροπή και η ΕΚΤ επιχειρούν να διαψεύσουν κάθε σχετικό ενδεχόμενο.
Την ίδια στιγμή ο κυβερνητιικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής επαναλάμβανε: «Εμείς έχουμε υποχρέωση, εκ των πραγμάτων, να αρνούμαστε κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση. Το έχει τονίσει επανειλημμένως ο υπουργός Οικονομικών καθώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».
Ο κ. Κουκουλόπουλος, βουλευτής Κοζανης του ΠαΣοΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, τάχθηκε υπέρ της, ει δυνατόν, άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους. Μιλώντας από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Σκάι, είπε χαρακτηριστικά: «φαντάζομαι ότι δεν θα αποφύγουμε την αναδιάρθρωση, και το γοργόν και χάριν έχει», ενώ είπε και ότι οι ρυθμοί αποδοτικότητας κυβέρνησης και δημόσιας διοίκησης δεν είναι οι επιθυμητοί.
«Αλίμονο αν δεν τα βγάλουμε πέρα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού, τότε θα ήμασταν άβουλοι και μοιραίοι», είπε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα «πάει σημειωτόν» και ότι «με αυτή τη δημόσια διοίκηση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη».
Είχε προηγηθεί η συνέντευξη της κυρίας Βάσως Παπανδρέου στο «Βήμα», όπου η πρώην υπουργός σημείωνε μεταξύ των άλλων ότι θα πρέπει να υπάρξει μία συνεννόηση με τους δανειστές, με αντικείμενο είτε την επιμήκυνση για το σύνολο του χρέους, είτε για το κούρεμα των ομολόγων. «Πρέπει να σκεφτούμε ότι από το 2013, όταν θα αρχίσει η λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, η αναδιάρθρωση θα είναι – περίπου – προαπαιτούμενο. Λέω λοιπόν: Γιατί τότε και όχι από τώρα; Όσο χάνουμε χρόνο οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο νέων δανείων και νέων μνημονίων», είπε η κυρία Παπανδρέου.
Παράλληλα, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις ανακοινώσεις Παπακωνσταντίνου, αύριο Παρασκευή, σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα νέων μέτρων και περικοπών, κορυφαίοι υπουργοί εκφράζουν την αντίθεσή τους, θεωρώντας πως η περικοπή των δημοσίων δαπανών θα βυθίσει ακόμα περισσότερο σε ύφεση την ελληνική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό το μείζον πρόβλημα στην Υγεία, καθώς μετά το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο, και το Αλεξάνδρα αναγκάζεται να αναστείλει ορισμένες λειτουργίες του, ενώ με “λουκέτο” απειλούνται αρκετά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.
Άννα Διαμαντοπούλου (αρμόδια για όσα νοσοκομεία διαθέτουν και πανεπιστημιακές κλινικές) και Ανδρέας Λοβέρδος συναντώνται σήμερα για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ασφυξία του Αρεταίειου και του Αιγινήτειου, επιρρίπτουν, όμως, ευθέως τις ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών που ζητά περαιτέρω περικοπές από τα υπουργεία.
Ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση που διαμορφώνεται εντός της κυβέρνησης και εν όψει της αυριανής παρουσίασης του δημοσιονομικού πλαισίου 2012-2015, ο κ. Παπανδρέου είχε χθες συνεργασίες με τους επικεφαλής των υπουργείων Εσωτερικών, κ. Ι. Ραγκούση, Παιδείας, κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και Αμυνας, κ. Ευ. Βενιζέλο.
Εξερχόμενη από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η υπουργός Παιδείας εξέφρασε την επιφύλαξή της για την περικοπή επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Παιδείας, που της ζητήθηκε.
Σε συνομιλία της με δημοσιογράφους είπε ότι ήδη το υπουργείο έχει συμβάλλει με σημαντικές περικοπές στο πλαίσιο του μνημονίου και συμπλήρωσε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει και ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων.