Σεναρίων συνέχεια για το ελληνικό χρέος, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να «βλέπουν» τη λύση της αναδιάρθρωσης ολοένα και πιο πιθανή και τους αναλυτές να καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη μορφή, που αυτή θα πρέπει να λάβει.
Σειρά είχε χθες το βρετανικό περιοδικό Economist, συστήνοντας στη χώρα μας να προβεί σε τολμηρή αναδιάρθρωση, στα πρότυπα του σχεδίου Μπρέιντι, που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του ’80 σε οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. «Μία τέτοια αναδιάρθρωση θα έπληττε μεν ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα τις ελληνικές. Ωστόσο, συνολικά το πλήγμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα ήταν διαχειρίσιμο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό άρθρο, ενώ επισημαίνεται ότι το βάρος του χρέους πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό…
Μερίδα οικονομολόγων στέκονται πάντως κόντρα στο γενικό ρεύμα, που θέλει την αναδιάρθρωση να είναι επιβεβλημένη, επικαλούμενοι τον κίνδυνο για το «ντόμινο», που αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Xόλγκερ Σμίντλινγκ, επικεφαλής οικονομολόγου της Joh Berenberg Gossler, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg προειδοποίησε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αύξανε τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης. Υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να προβεί σε «θηριώδεις» περικοπές δαπανών.
Αυξάνονται στη Γερμανία οι αντιδράσεις κατά του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. |
Δυσαρέσκεια βουλευτών
Αυξάνονται στη Γερμανία οι αντιδράσεις κατά του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013. Σε κείμενο, που συνυπογράφουν ο βουλευτής των Φιλελευθέρων, Φρανκ Σέφλερ, και ο συνάδελφός του των Χριστιανοδημοκρατών, Κλάους Πέτερ Βιλς, επισημαίνεται ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι ο «λάθος δρόμος». Γίνεται δε λόγος για «εκβιασμό», που ασκείται κατά της Γερμανίας, οι όροι του οποίου είναι «εάν σταματήσετε να πληρώνετε, το σύστημα θα καταρρεύσει». Παράλληλα δέκα βουλευτές των Φιλελευθέρων συνέταξαν κείμενο διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι ο μηχανισμός πλήττει τα συμφέροντα των χωρών-μελών και των πιστωτών τους.
Στήριξη από την Κίνα
Πιθανό το Πεκίνο να αγοράσει επιπλέον ομόλογα Ευρωζώνης επισήμανε ο Σονγκ Ζε, πρέσβης της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. |
Τη δέσμευσή της να στηρίξει την Ευρωζώνη στις προσπάθειές της για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους εξέφρασε για ακόμη μία φορά η Κίνα, με τον πρέσβη της χώρας στην Ε.Ε., Σονγκ Ζε, να επισημαίνεται μάλιστα ότι το Πεκίνο ενδέχεται να αυξήσει τις τοποθετήσεις του σε κρατικό χρέος ευρωπαϊκών οικονομιών. «Σε ένα επόμενο βήμα, είναι πιθανό να αγοράσουμε επιπλέον ομόλογα Ευρωζώνης» δήλωσε σε δημοσιογράφους. Ερωτηθείς δε για την πιθανότητα μίας αναδιάρθρωσης, που θα έπληττε την αξία τέτοιων επενδύσεων, σημείωσε: «Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να θωρακίσουν την ασφάλεια των επενδύσεών μας». Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνομιλίες για πιθανές επενδύσεις στην Ισπανία, εξετάζοντας μεταξύ άλλων επενδύσεις και στα ταμιευτήρια της χώρας.