Η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα το αξιοποιεί επαρκώς και από το πρωί κάνει το γύρο σε αρκετά μέσα ενημέρωσης ως “παράδειγμα προς μίμηση” και “ένδειξη του πόσο κοινωνικά αναπτυγμένο είναι το σουηδικό μοντέλο που επαγγέλεται το νέο ΠΑΣΟΚ“. Με σαφή προσπάθεια να παραλληλιστεί η παρακάτω είδηση με την γενικευμένη αντίδραση των κατοίκων της Κερατέας να φιλοξενήσουν στην περιοχή τους …έναν απλό ΧΥΤΑ!
Όπως, λοιπόν, διαβάσαμε στο vima.gr μια μικρή πόλη της Σουηδίας δέχεται να λύσει το πρόβλημα της αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων. Πρόκειται για την πόλη Οστχαμαρ, λίγο έξω από την Ουψάλα, η οποία δέχεται – με το αζημίωτο βέβαια – να φιλοξενήσει κάτω από το χώμα της, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, 12.000 τόνους ραδιενεργών αποβλήτων που προέρχονται από τα 10 πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.
Η σουηδική Εταιρεία Διαχείρισης Πυρηνικών Καυσίμων και Αποβλήτων (ΚΒS) γύρισε ένα τα νοικοκυριά της μικρής πόλης και τους ρώτησε τη γνώμη τους σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό. Το 88% των 21.000 κατοίκων επικροτεί το ενδεχόμενο, και τώρα η ΚΒS θα πρέπει να δημιουργήσει τον ειδικό εκείνο χώρο αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων που θα παράγουν οι αντιδραστήρες…
Η ΚΒS επέλεξε την Οστχαμαρ με βάση δυο παράγοντες: καταρχάς το συμπαγές κρυσταλλικό βραχώδες υπέδαφος της, που θα λειτουργήσει σαν φυσική ασπίδα για την ραδιενέργεια, και κατά δεύτερον, την σχεδόν καθολική αποδοχή του σχεδίου εκ μέρους του ντόπιου πληθυσμού.
«Έχουμε πλέον την ευκαιρία να λύσουμε, ως προοδευτικά σκεφτόμενη κοινωνία, το ακανθώδες αυτό πρόβλημα», δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης, Γιάκομπ Σπάγκενμπεργκ προσθέτοντας πως μια τέτοια εγκατάσταση θα παρέχει θέσεις εργασίας στους νέους της πόλης εμποδίζοντάς τους να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Στοκχόλμη.