Ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, είναι εξόχως αποκαλυπτικός στο κυριακάτικο “ΒΗΜΑ” και επιβεβαιώνει πως παρότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΕΚΤ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως “δεν θα γίνει αναδιάρθρωση”, ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή πρέπει να θεωρείται προεξοφλημένη.
” Για μένα η αναδιάρθρωση αποτελεί μονόδρομο”, λέει ο σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ και στενός συνεργάτης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Και αποκαλύπτει πως η αντίδραση της ΕΚΤ και άλλων εστιάζεται, πλέον, μόνο στο πως μία τέτοια αναδιάρθρωση μπορεί να αφορά την Ελλάδα και να μην χρησιμοποιηθεί ως “όχημα” για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και σε άλλες οικονομίες, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλλίας, της Ισπανίας κ.ο.κ…
Ο κ. Φελντ αναφέρει τις εξής πιθανότητες:
– Επαναγορά κρατικών ομολόγων με χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ESM). Η λύση θεωρείται από πολλούς νομικά ασφαλέστερη από την επιμήκυνση,
– “Haircut” της τάξης του 25%, κάτι που θεωρείται ότι θα ανακούφιζε την ελληνική οικονομία, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τις αποδόσεις των πιστωτών που είναι σαφώς μεγαλύτερες και έχουν προεξοφληθεί στην πορεία του χρόνου.
Ο Λάρς Φελντ, μάλιστα, επισημαίνει με…νόημα πως θεωρεί βέβαιο ότι ο Σόϊμπλε (άρα η Μέρκελ) έχει ήδη έτοιμη την εναλλακτική λύση της αναδιάρθρωσης και αφήνει να εννοηθεί πως γίνονται διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο με την ΕΚΤ.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς είναι πως στη Γερμανία …ράβουν, ήδη, το κοστούμι της ελληνικής αναδιάρθρωσης και δεν είναι τυχαίο πως το εκσυγχρονιστικό μπλοκ στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Σημίτη, προλειαίνουν το έδαφος για μία τέτοια εξέλιξη.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου θα συνεχίζει, βεβαίως, να το διαψεύδει μέχρι και την τελευταία στιγμή για να μην βυθίσει ακόμα περισσότερο τις τράπεζες και, κυρίως, για να μην δημιουργήσει την εντύπωση της ολοσχερούς αποτυχίας της πολιτικής του Μνημονίου και των πολιτικών χειρισμών της.
Είναι, όμως, μαθηματικά βέβαιο πως η κατάσταση χειροτερεύει ταχύτατα και η κυβέρνηση αδυνατεί (παραπαίουσα ανάμεσα στις εσωτερικές έριδες και διαφωνίες και την παντελή έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού) να αντιμετωπίσει την κρίση…