Το βιογραφικό του Αθεμπίγιο, όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Barcelona Strategic Urban Systems (BcnSus).
Τη σκυτάλη των διαψεύσεων ανέλαβε από νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο οποίος με άψογη κομματική φρασεολογία αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της «Ε» ως «μπούρδες κατσαρές» και δημοσίευμα που εξυπηρετεί την ακινησία (sic).
Ο εκνευρισμός του κ. Παμπούκη είναι παρά ταύτα δικαιολογημένος, αφού μετά την ηχηρή πομφόλυγα της επένδυσης του Αστακού από το Κατάρ, βλέπει τώρα να ανατρέπεται και το δεύτερο «δημιούργημά» του, η πολυδιαφημισμένη επένδυση του Κατάρ στο Ελληνικό.
Ο κ. Παμπούκης σε δηλώσεις του έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου ενημέρωσε σε κλειστή συνεδρίαση για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και του φαστ τρακ, ανέφερε ότι δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του το Κατάρ, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ούτε και της Γερμανίας και υποστήριξε ότι «έχει δημιουργηθεί μια ιστορία χωρίς καμία πραγματική βάση και αφήνει πολύ μεγάλα και αναπάντητα ερωτηματικά…»…
Επέμεινε μάλιστα ότι έχει επικοινωνία με τους Καταριανούς, οι οποίοι επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους…
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε στη ΝΕΤ ότι «το ρεπορτάζ της “Ε” είναι μύθευμα», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το δημοσίευμα είναι αβάσιμο και ανυπόστατο και τόνισε ότι «το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού δεν έχει εγκαταλειφθεί…».
Η Ο κ. Παμπούκης στις δηλώσεις του έσπευσε να… υποβιβάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον κ. Αθεμπίγιο σε επίπεδο απλού «υπαλλήλου της εταιρείας “Barcelona Strategic Urb Systems” και μάλιστα με… χαμηλό μισθό. Ο Αθεμπίγιο απ’ ό,τι γνωρίζω είναι υπάλληλος της εταιρείας αυτής και η εταιρεία είναι μια ιδιότυπη εταιρεία. (…) Οταν συμβάλλεται μια εταιρεία, στην οποία μεταξύ άλλων είναι και 3-4 μελετητές οι οποίοι εργάζονται γι’ αυτήν, τι σημαίνει. Βλέπετε τίποτα το περίεργο σ’ αυτό; Ετσι γίνονται όλες οι συμβάσεις παντού…».
Το περίεργο είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Χ. Παμπούκης εμφανίζεται να μη γνώριζε ότι ο κ. Αθεμπίγιο είναι ο… ιδρυτής της Barcelona και ο διευθύνων σύμβουλός της .
Ο κ. Παμπούκης τα «μάσησε» κανονικά όταν ρωτήθηκε αν το έργο του Ελληνικού θα γίνει με απ’ ευθείας ανάθεση ή με διαγωνισμό.
Υποστήριξε χθες ότι ούτε ανάθεση θα γίνει, αλλά σκέπτεται «τι μορφή θα έχει η διαγωνιστική διαδικασία…».
Ομως από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, σε επίσημες δηλώσεις του ο κ. Παμπούκης επέμενε ότι το έργο θα είναι απ’ ευθείας ανάθεσης, διότι με διαγωνισμό οι Καταριανοί θα φύγουν…
Η δέσμευση της κυβέρνησης για προνομιακή μεταχείριση της εταιρείας του Κατάρ προκύπτει από το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ που υπεγράφη με τυμπανοκρουσίες πέρσι τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Η δέσμευση της κυβέρνησης για προνομιακή μεταχείριση του Κατάρ καταγράφεται στο άρθρο 2 παρ. 3 του μνημονίου με το Κατάρ (όπως δείχνει και το απόσπασμα του δημοσιεύματος).
Το μνημόνιο εξάλλου καταγράφει το ενδιαφέρον του Κατάρ για ευρύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς των κτηματομεσιτικών, του τουρισμού, των μεταφορών, των αεροπορικών ή λιμενικών διευκολύνσεων, στον τραπεζικό τομέα, στις κοινές επενδύσεις και άλλους τομείς. Αυτό δίνει το δικαίωμα στον κ. Παμπούκη να επιμένει ότι παραμένει ακόμα ζωντανό το ενδιαφέρον των Καταριανών για επενδύσεις στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι περιορίζεται στο Ελληνικό.
Τέλος, ο κ. Παμπούκης ισχυρίστηκε χθες ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της Επιτροπής στην υπόθεση του Ελληνικού.
Ομως η «Ε» επικοινώνησε χθες με τρεις κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες όχι μόνον είναι απολύτως ενήμερες της υπόθεσης, αλλά την παρακολουθούν συστηματικότατα, εγείροντας θέματα ευθείας παραβίασης κοινοτικών κανόνων εσωτερικής αγοράς και ανταγωνισμού, μέχρι του σημείου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κατάρ στην παράγραφο 2 αναφέρει: Η Κοινή Επιτροπή επιφορτίζεται με τα εξής καθήκοντα… iii (να) επανεξετάσει το νομικό πεδίο της Ελληνικής Δημοκρατίας και (να) διασφαλίσει ότι η εταιρεία του Κατάρ και οι θυγατρικές της θα τύχουν του μέγιστου ευνοϊκού επενδυτικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού στα επενδυτικά οφέλη, τα προνόμια, τις εξαιρέσεις, προστασίες και της έκδοσης αδειών με fast track διαδικασίες