Διχασμό των ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων έχει προκαλέσει η μυστική συνάντηση του Λουξεμβόύργου και τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. Άπαντες διαψεύδουν ή… ξορκίζουν μία τέτοια πιθανότητα, αν και το οικονομικό επιτελείο -ενόψει και της αυριανής έλευσης των κεντρικών στελεχών της τρόϊκας- αναζητά 27 δις ευρώ για το 2012 και το 2013, τα οποία πρέπει, προφανώς, να προέλθουν από ένα δανειοδότηση. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ εισηγείται να συναφθεί ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ έναντι του οποίου η Ελλάδα να λάβει επιπλέον δανειοδότηση 50-60 δις, ενώ η Γερμανία απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αντιπροτείνει γενικευμένη επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους (340 δις), κάτι το οποίο ισοδυναμεί, όμως, με αναδιάρθρωση.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντερλε επέκρινε σήμερα τις φημολογίες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο απλώς θα αποδυναμώσει την Ευρώπη.
«Δεν είμαι υπέρ αυτού (…) είμαι περισσότερο της αντίθετης άποψης», δήλωσε ο Μπρούντερλε, στο περιθώριο μίας κομματικής συνάντησης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο Βερολίνο.
«Αντίθετα, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να ενισχύσουμε την Ευρώπη», υπογράμμισε.
Ο Μπρούντερλε επεσήμανε άλλωστε ότι οι Ελληνες χρειάζονται χρόνο για να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, γεγονός που δυσχεραίνεται από τις συνεχείς φημολογίες περί αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας και τώρα περί εξόδου από το ευρώ.
«Είναι ανοιχτό μυστικό ότι οι Ελληνες έχουν ένα δύσκολο δρόμο μπροστά τους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. «Οι καθημερινές φημολογίες οδηγούν απλώς σε νέες φημολογίες και αυτό δεν ενισχύει την Ευρώπη», πρόσθεσε.