Κλίμα επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων διαμορφώνεται εντός και εκτός της κυβέρνησης. Ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντάται το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, με επίσημη ατζέντα την οικονομία αλλά παραμένει άγνωστο αν υπάρχουν και άλλα πολιτικά θέματα που θα τεθούν στη συζήτηση.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα έχει το απόγευμα κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τέσσερις υπουργούς, τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Χρ. Παπουτσή, την κυρία ‘Αννα Διαμαντοπούλου και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, πριν από το έκτακτο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.
Το κλίμα μυρίζει μπαρούτι καθώς στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού έχουν εκμυστηρευτεί σε υπουργούς ότι ο κ. Παπανδρέου έχει πάρει τις αποφάσεις του. Επιπλέον το κλίμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές γίνεται πολύ πιεστικό. Η συνάντηση στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης έντασης. Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών άσκησαν κριτική τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλαδή στην ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της και ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια έχει αδρανήσει…
Επιπλέον για πρώτη φορά οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας και της Ιταλίας στράφηκαν με ένταση κατά της Ελλάδας, θεωρώντας ότι με την έλλειψη αποφασιστικότας που δείχνει παρασέρνει και άλλες χώρες στον πάτο, διαρρηγνύοντας έτσι μια, έστω και υποτυπώδη, συμμαχία των χωρών του νότου.
Έχει διαμορφωθεί έτσι σε διάφορους παράγοντες η πεποίθηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν πάει άλλο. Η παρέμβαση του κ. Α. Λοβέρδου μοιάζει να αποτελεί καταλύτη εξελίξεων καθώς έφερε στην επιφάνεια με τρόπο δραματικό ανησυχίες και προβληματισμούς που συμμερίζονται και πολλά άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και το επιτελείο του πρωθυπουργού. Η κατάσταση της χώρας θεωρείται οριακή και αν δεν υπάρξουν αποφάσεις οδηγείται σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, εκτιμούν αρκετοί υπουργοί.
Με τα μεγάλα κεφάλια της τρόικας να βρίσκονται στην Αθήνα, με τα εισιτήρια της επιστροφής τους ανοιχτά και τη διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το νέο πακέτο μέτρων σε εξέλιξη, τα περιθώρια πολιτικών κινήσεων φαίνονται περιορισμένα.
Από την άλλη πλευρά διαμορφώνεται σε μεγάλο κομμάτι των μελών της κυβέρνησης αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ η άποψη ότι έφτασε η ώρα να ανατινάξουν τον βράχο που πλακώνει τη χώρα και αυτό δεν μπορεί να γίνει με συμβιβασμούς και με κινήσεις απλής διαχείρισης και όχι ριζικής αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Εξάλλου, έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από το εξωτερικό για την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων ώστε να διευκολυνθούν οι δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η χώρα. Η πρόταση του κ. Λοβέρδου να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, με την οποία συμφωνούν και άλλοι υπουργοί όπως ο κ. Χ. Καστανίδης, προκειμένου να στελεί το μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας ότι οι πολιτικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, αναμένεται να μπει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.