Είναι προφανές πως μία βασική σκέψη που απασχολεί τον πρωθυπουργό -και την επισήμαναν αρκετοί υπουργοί- είναι να απευθύνει ένα α΄κόμα αίτημα συνεννόησης προς τη Ν.Δ του Αντώνη Σαμαρά και, όταν εισπράξει την άρνησή του (κάτι που θεωρείται βέβαιο), να τον καταγγείλει και να προχωρήσει σε εκλογές. Με αυτό τον τρόπο “δραπετεύει” πρόσκαιρα από το πρόβλημα που μοιάζει αυτή την ώρα αξεπέραστο και μεταθέτει τις σκληρές αποφάσεις είτε σε μία δική του “αναβαπτισμένη” κυβέρνηση, είτε σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.
Το χειρότερο, βεβαίως, είναι πως η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επιβεβαίωσε την΄απουσία στοιχειώδους συνοχής στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και η απόσταση που κρατούν οι περισσότεροι υπουργοί από τον εμφανώς αγχωμένο υπουργό Οικονομικών…
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου μετέφερε στους συναδέλφους του τις απόψεις που διατύπωσαν οι συνομιλητές του στην συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας. «Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση ανεβάσει ταχύτητες, η αντιπολίτευση δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες, τα συνδικάτα είναι απέναντι σε όλα· μοιάζει σαν να μη θέλετε να σωθείτε», είναι σύμφωνα με πληροφορίες η φράση που περιγράφει τις διαθέσεις των πιστωτών, εν αναμονή των επικείμενων αποφάσεων της κυβέρνησης και των πιέσεων που αναμένεται να κλιμακωθούν στο επόμενο 20ήμερο, έως την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.
Στη συνεδρίαση κυριάρχησε βαρύ κλίμα, όμως παρά τις δραματικές περιγραφές του κ. Παπακωνσταντίνου για την κρισιμότητα της κατάστασης εκδηλώθηκε και ένα μέτωπο υπουργών κατά του κ. Α. Λοβέρδου, έπειτα από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του.
Γ. Παπανδρέου: «Πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε»
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα και ομοφωνία των υπουργών, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι όσο παραμένει ρευστή η κατάσταση στην Ευρώπη, είναι ακόμη πιο δυσχερές το έργο της ελληνικής κυβέρνησης.
Τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στους εταίρους και τους πιστωτές είναι πώς η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, ώστε να περάσει στην ΕΕ και να κυριαρχήσει αυτή η εντύπωση απέναντι σε όσους αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Με σταθερή πορεία και ενίσχυση της αξιοπιστίας μας θα κερδίσουμε το μέλλον με το κεφάλι ψηλά», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «πήραμε ομόφωνα αποφάσεις για τις κεντρικές μας επιλογές» και ότι με καθαρή πορεία πετυχαίνουμε τους στόχους μας».
Ευ. Βενιζέλος: Ανασκεύασε έπειτα από επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό
Ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της συνεδρίασης ήταν η παρέμβαση του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος υπενόησε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο, λέγοντας πως το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και ότι «πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας».
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε επίσης ότι «απαιτείται να αναληφθούν γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την κοινωνική και πολιτική στήριξη μίας επιχείρησης εθνικής σωτηρίας και ανασυγκρότησης», ενώ σημείωσε και ότι το ζήτημα δεν είναι να τεθεί ένα δίλημμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση «ή υπερψηφίζετε το πακέτο ή πάμε σε εκλογές με δική σας ευθύνη».
Πρότεινε να επιλεγούν τα νομοθετικά κείμενα και οι αποφάσεις που είναι συνταγματικά αναγκαίο να ψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 και οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας που πρέπει να γίνουν σεβαστές από τις μελλοντικές κυβερνήσεις, έως ότου «απελευθερωθεί» δημοσιονομικά η χώρα.
Η δημοσιοποίηση της παρέμβασης προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε με τον κ. Παπανδρέου και βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνισε στους παριστάμενους δημοσιογράφους ότι δεν εννοούσε να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο με αυξημένη πλειοψηφία, αλλά το σύμφωνο για το ευρώ και ότι μιλώντας για απώλεια της πολιτικής διεύθυνσης της χώρας, εννοούσε τις ευθύνες της ΝΔ.
Δ. Ρέππας: Εχει ηττηθεί η πολιτική, τρέχουμε πίσω από τις δόσεις
Πέραν αυτών, χαρακτηριστική ήταν στη χθεσινή συνεδρίαση η παρέμβαση του κ. Δ. Ρέππα. Ο υπουργός Υποδομών, δήλωσε αντίθετος με κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ σημείωσε ότι αυτή την περίοδο η πολιτική έχει ηττηθεί και ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να τρέχει πίσω από τις δόσεις του μνημονίου.
Στο σημείο αυτό ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να ενεργεί και λίγο πιο δονκιχωτικά απέναντι στις αγορές, ενώ απέδωσε το πρόβλημα της κυβέρνησης στον τομέα της αποτελεσματικότητας στην ελλιπή συνεργασία μεταξύ υπουργείων, μιλώντας για δραματικές καθυστερήσεις σε πεδία όπου απαιτούνται περισσότερες από μία υπογραφές. Επιπλέον, ο κ. Ρέππας άσκησε κριτική σε μερίδα των ΜΜΕ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει διαχωρισμούς από κάποιους σε υποστηρικτές και πολέμιους του μνημονίου, γιατί αυτοί του σήμερα είναι υπέρμαχοι, όταν τους αγγίξει το μνημόνιο θα αλλάξουν στάση.
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου χωρίς αναστολές»
Εμμεσες αιχμές κατά του κ. Α. Λοβέρδου άφησε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Απαντώντας εμμέσως στην αναφορά του υπουργού Υγείας ότι οοι επικαιροποιήσεις του μνημονίου πρέπει να φέρουν τις υπογραφές όλων και όχι μόνο του υπουργού Οικονομικών, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίες ότι «η πολιτική είναι ζήτημα ευθύνης και όχι υπογραφών» και τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα χωρίς καμία αναστολή.
Επίσης δήλωσε αντίθετος με την πρόταση να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από 180 βουλευτές, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με εκχώρηση εξουσιών στην ΝΔ που, όπως είπε, επιδεικνύει τεράστια ανευθυνότητα.