Σε έμμεση αλλά σαφή ομολογία αποτυχίας του προγράμματος που εφάρμοσαν τρόϊκα και ελληνική κυβέρνηση από τον Μάϊο του 2010 μέχρι σήερα αναγκάστηκε να προβεί το μέλος του ΔΝΤ στην τρόϊκα Πολ Τόμσεν, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ο Τόμσεν αναγνωρίζει δια αυτού του τρόπου το γεγονός πως η δραστική περικοπή των εισοδημάτων επηρρέασαν αρνητικά την οικονομία και την βύθισαν στο καθοδικό σπιράλ της ύφεσης.
Ο Τόμσεν αναφέρθηκε στην ανάγκη για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στον ελληνικό δημόσιο τομέα και όχι σε περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς και τις βασικές συντάξεις Εξάλλου Την ίδια ώρα ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ, που θεωρείται ο δεύτερος σε επιρροή στην ΕΚΤ μετά από τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε στο περιθώριο του συνεδρίου του περιοδικού Economist που διεξάγεται στην Αθήνα – εκεί έκανε τις δηλώσεις και ο Τόμσεν – ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα δημιουργούσε μια καταστροφή».
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε χαρακτηριστικά ότι «το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό αυτά που ήταν να πετύχει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να αποδίδει χωρίς τη συνδρομή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Χωρίς αυτές θα χάσει τελείως την ορμή του». Από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Τόμσεν προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί εφέτος κατά μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από το αναμενόμενο και ότι το έλλειμμα θα μειωθεί μόνο με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο τομέα.
«Χωρίς την επιτάχυνση αυτή το έλλειμμα δεν θα περιοριστεί πολύ χαμηλότερα από το 10% το 2011. Δεν υπάρχουν πλέον φρούτα στα χαμηλά κλαδιά για την ελληνική κυβέρνηση. Αυτά τα έκοψε. Τώρα έχει μπροστά της δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά ο δανός αξιωματούχος για να καταλήξει: «Οι ιδιωτικοποιήσεις θα κάνουν τη διαφορά».