” Ο Παπανδρέου θα προτιμούσε να κάνει τις εκλογές το 2012, έχοντας κλείσει περίπου μία τριετία διακυβέρνησης και με τη δυνατότητα να ισχυριστεί πως η πρώτη δύσκολη φάση τελείωσε, η χώρα γλύτωσε τη χρεοκοπία και να σημάνει την έναρξη της φάσης της ανάπτυξης. Μέχρι τότε θα μπορέσει να δώσει κάποια δείγματα γραφής με τις αποκρατικοποιήσεις”, μας έλεγε τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού εκτός κυβέρνησης.
Ο ανασχηματισμός, όπως είναι αναμενόμενο, θα προσδιοριστεί από μία μείζονος σημασίας αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Οικονομικών. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον πιστεύουν πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου “έκανε τη δουλειά του και χρεώθηκε το πολιτικό και κοινωνικό βάρος των αποφάσεων”, θεωρούν, όμως, πως την έναρξη της νέας εποχής πρέπει να την σηματοδοτήσει ένα νέο πρόσωπο.
Πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούν πως στο συγκεκριμένο υπουργείο πρέπει να μετακινηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για τους εξής λόγους:
1. Μπορεί να διαχειριστεί τη νέα φάση της ανάπτυξης, κρατώντας, παράλληλα, τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας,
2. Έχει άλλο ειδικό βάρος, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την τρόϊκα με όρους ισότητας και όχι όρους υποτέλειας, όπως φάνηκε -δικαίως ή αδίκως- μερικές φορές να συμβαίνει με τον κ. παπακωνσταντίνου,
3. Μπορεί να ανατρέψει την επικοινωνιακή εικόνα στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Να “συνομιλήσει”, δηλαδή, από καλύτερη θέση με κοινωνικούς εταίρους, επιχειρηματική ελίτ και άλλες ομάδες,
4. Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θέλει να δοκιμάσει τις πολιτικές αντοχές του κ. Βενιζέλου, καθώς γνωρίζει πως εφόσον χάσει τις επόμενες εκλογές εκείνος θα είναι, εκ των πραγμάτων και εκ των συσχετισμών, ο διάδοχός του στο ΠΑΣΟΚ (παρά τις προσπάθειες των Α. Λοβέρδου, Μ. Χρυσοχοϊδη, Γ. Ραγκούση και Α. Διαμαντοπούλου).
Οι πληροφορίες θέλουν, πάντως, τον πρωθυπουργό, εφόσον αποφασίσει να αναγορεύσει “τσάρο” τον κ. Βενιζέλο να συνδυάσει αυτή την αλλαγή με την δημιουργία και μιας δεύτερης θέσης αντιπροέδρου, υπό τον υπουργό Άμυνας, με ευθύνη τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό πολλοί δεν θεωρούν τυχαίες τις συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου στα οικονομικά, όπως και τις ιδιαίτερες επαφές που είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν με τα στελέχη της τρόϊκας.