Και ο

Την ώρα που ο ελληνικός λαός «θυσιάζεται» πληρώνοντας φόρους και χαράτσια, σοκ προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος φορολογείται ελάχιστα για τα εισοδήματα του.
Τα εκκαθαριστικά της εφορίας που φέρνει στη δημοσιότητα το Παρόν, αποδεικνύουν ότι ο κ. Παπαδήμος, από το 2004 έως το 2011 εισέπραξε ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, συνολικά 2.238.484,09 ευρώ και πλήρωσε φόρο μόλις 511 ευρώ.
Βέβαια νομίμως ο κ. Παπαδήμος δεν πληρώνει φόρο καθώς η Ε.Ε. έχει θεσπίσει για τους υπαλλήλους της Ε.Ε. οι αποδοχές τους να είναι αφορολόγητες.
Σημειώνεται ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, ως ακαδημαϊκός, για έξοδα παραστάσεως παίρνει 1.400 ευρώ το μήνα που είναι κι αυτά αφορολόγητα.
Ερευνητέο είναι αν και η σύνταξη που παίρνει ως πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι και αυτή αφορολόγητη.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με καταγγελία του Γ. Βαρουφάκη που ουδέποτε διαψεύσθηκε, ο κ. Παπαδήμος κρατούσε επί 10ετία τη θέση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με εκπαιδευτική άδεια και μετά άνευ αποδοχών, ενώ η θέση θα μπορούσε να έχει επαναπροκηρυχθεί.
Πηγή: newsbeast.gr

Και για να μην ξεχνάμε: η υπόθεση της παρέμβασης Παπαδήμου για να μην “κουρευτούν” τα ομόλογα της ΕΚΤ, την οποία υπηρετούσε πριν γίνει πρωθυπουργός (από το Antinews.gr)…

Διαστάσεις μείζονος σκανδάλου παίρνει πλέον  η προκλητική  εξαίρεση της ΕΚΤ (του κ. Παπαδήμου) από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων για την οποία γράψαμε και χθες (http://www.antinews.gr/2012/02/25/149198/).
Να σημειωθεί ότι σε διαδοχικά δημοσιεύματα, που έμειναν αναπάντητα από ελληνικής πλευράς, από τις 16 Φεβρουαρίου, οι Φαινάνσιαλ Ταιμς αποκάλυψαν την «χαριστική συμφωνία» της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΚΤ για την σκανδαλώδη εξαίρεση των ομολόγων που κατέχει από ενδεχόμενη εφαρμογή ρήτρας συλλογικής δράσης. Η υπόθεση θα έχει ασφαλώς συνέχεια, καθώς και αμερικανοί αρθρογράφοι όπως ο γνωστός σχολιαστής της WSJ, Μαρκ Γράντ, επισημαίνουν ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων και ειδικότερα ενός μικρού αριθμού(περίπου 7%)που υπάγονται σήμερα στο αγγλικό δίκαιο θα προσφύγουν κατά της χώρας μας ζητώντας…εξηγήσεις γι αυτή την προνομιακή μεταχείριση της ΕΚΤ από τον Ελληνα πρώην υπάλληλο της…
Το χρονικό του σκανδάλου
Το χρονικό του σκανδάλου ξεκίνησε λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο για το νέο ελληνικό  πακέτο βοήθειας και το PSI, όταν η  ΕΚΤ, μονομερώς και αυθαιρέτως,  αντάλλαξε τα ομόλογα της με νέα του ελληνικού δημοσίου, απαλλασσόμενη από οποιαδήποτε συμμόρφωση σε ενδεχόμενη επιβολή ρήτρας συλλογικής δράσης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να υποστεί την παραμικρή απώλεια από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων!  Η μόνη …παραχώρηση ήταν η δέσμευσή της να δώσει, γενναιόψυχα,  λίγα…ψιλά από το ταμείο, στα κράτη μέλη, ώστε να χαμηλώσουν κατά μισή μονάδα το επιτόκιο του ελληνικού δανεισμού σε βάθος τριετίας, όπου…ποιος ζει-ποιος πεθαίνει…
Σύμφωνα με την Wall Strret Journal, η συμφωνία της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης αντικατοπτρίζει την λεπτή ισορροπία μεταξύ της παροχής βοήθειας στην Αθήνα για να παραμείνει στο ευρώ και της προστασίας των συμφερόντων της.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ, αγόρασε ελληνικά ομόλογα,  ονομαστικής αξίας  50 δισ. Ευρώ,  σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης χρέους  στην Ευρώπη.
Τα ομόλογα αποκτήθηκαν  στη δευτερογενή αγορά και η ΕΚΤ εξασφάλισε εκπτώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ακόμα και το 70%! Δηλαδή,  ένα ομόλογο αξίας 100 ευρώ, η ΕΚΤ το απέκτησε πληρώνοντας 30 ευρώ!
Τα έσοδα από τα συγκεκριμένα ελληνικά ομόλογα θα προστεθούν στα ετήσια κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Τα κέρδη αυτά “ θα καταβληθούν στα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΚΤ, ενώ ορισμένα από τα κέρδη των κρατών ενδέχεται στη συνέχεια να δοθούν στην Αθήνα”, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τρίτη.
Η ΕΚΤ κατάφερε να συνεισφέρει έμμεσα στην λύση του προβλήματος…μάλλον για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της”, ανέφεραν οικονομικοί αναλυτές.
Θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα πάντα με την WSJ, θα μπορούσαν να κάνουν πιο γενναία βήματα,  ώστε να παράσχουν μία άμεση ανακούφιση  στην Αθήνα από το χρέος της.
Στην αρχή έδειξαν ότι συμφωνούν να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας  (EFSF).
Σύμφωνα μ’  αυτό το σενάριο, το EFSF θα αγόραζε τα ομόλογα στην ίδια μειωμένη τιμή με αυτή που κατέβαλε η ΕΚΤ. Μια τέτοια  συμφωνία, ίσως  μείωνε το ελληνικό χρέος πάνω από 10 δις. ευρώ.
Όμως, η ΕΚΤ επέλεξε να θωρακίσει  τα ελληνικά ομόλογα από όποιες απώλειες και έτσι πέτυχε να τα  ανταλλάξει με νέα τα οποία δεν θα υπόκεινται στις συλλογικές  ρήτρες  δράσης (CAC)!
Οι συλλογικές ρήτρες δράσης, μπορούν να αναγκάσουν την πλειοψηφία των ομολογιούχων  να συμμετάσχουν υποχρεωτικά στο κούρεμα.
Η ΕΚΤ όμως επειδή αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, ήθελε οπωσδήποτε να απαλλαγεί από τις ρήτρες για να μην υποστεί απώλειες.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρνηθήκαν πεισματικά να “ρίξουν” τα ομόλογά τους στο παιχνίδι. Αν έκαναν κάτι τέτοιο, όπως οι ίδιοι είπαν, θα παραβίαζε τους κανόνες της ΕΚΤ, οι οποίοι της απαγορεύουν να παράσχει οικονομική βοήθεια σε κυβερνήσεις.
Τι σημαίνει αυτό; Η  ΕΚΤ θα κερδίσει περίπου 5 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια!
Η Αθήνα, πιθανότατα θα λάβει κάτι λιγότερα από το εν λόγω ποσό.  Στο πρώτο ελληνικό πακέτο βοήθειας, είχε συμφωνηθεί να δίδονται στην Ελλάδα διμερή δάνεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Όμως, μετά από την συμφωνία της Τρίτης και με την μείωση των αποδόσεων, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία έχουν μεγαλύτερο κόστος δανεισμού από το επιτόκιο που τους καταβάλει στην παρούσα φάση η Ελλάδα. Έτσι, οι χώρες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κέρδη από τις κεντρικές τράπεζές τους για να μην υποστούν απώλειες από την συμφωνία.
Κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδος;
Σύμφωνα με τον έγκριτο οικονομολόγο της Wall Street , Mark Grant, η ΕΚΤ, από μόνη της και χωρίς καμία έγκριση από τα κράτη μέλη, μετέτρεψε τα παλιά ελληνικά ομόλογα σε νέα, ώστε να μην υπόκεινται σε οποιαδήποτε «ρήτρα συλλογικής δράσης».
Έκανε μονομερώς μία τέτοια ενέργεια και χωρίς τη συγκατάθεση των άλλων κατόχων ελληνικών ομολόγων και χωρίς την έγκριση άλλων κυβερνήσεων στην Ευρώπη.
Ο Grant  αναφέρει επίσης, ότι η αλλαγή αυτή έγινε αναδρομικά, και με καθεστώς ιδιαίτερης μεταχείρισης με βάση τη σύμβαση που έχει συναφθεί από την Ελλάδα με όλους τους κατόχους των ομολόγων της.
Μάλιστα, αφήνονται υποψίες ότι υπήρξε κερδοσκοπία, αφού έφεραν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα προ τετελεσμένων, με την ΕΚΤ να το πράττει με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.
Τα ερωτήματα
Μετά τις αποκαλύψεις αυτές τίθενται ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:
Πρώτον, όλα αυτά έγιναν με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή του κ. Παπαδήμου και του κ Βενιζέλου που είναι επιφορτισμένος με τις διαπραγματεύσεις, οι οποίοι αντί να διασφαλίσουν  την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προτίμησαν να ..προστατέψουν την  ΕΚΤ.
Αντί να αρνηθούν τις περαιτέρω μειώσεις στου μισθούς και τις συντάξεις του ελληνικού λαού, προτίμησαν  να μην μειωθούν τα κέρδη της ΕΚΤ!
Δεύτερον, ποιός εξουσιοδότησε τους κυρίους Παπαδήμο και Βενιζέλο να συμφωνήσουν σε μια τέτοια συναλλαγή η οποία προφανώς και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας;
Τρίτον, γιατί οι κύριοι Βενιζέλος και Παπαδήμος δεν έχουν ακόμα ενημερώσει επίσημα τον ελληνικό λαό γιατί προχώρησαν σ’ αυτή τη συναλλαγή που αντιμετωπίζει προνομιακά την ΕΚΤ;
Τέταρτον, ειδικά για τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, εγείρεται και ένα θέμα ηθικής τάξεως. Μήπως έπρεπε να απέχει από μια τέτοια ενέργεια με τους πρώην ….εργοδότες του; Νόμιμο θα μας πεί οτι ήταν. Ηθικό, ρωτάμε εμείς;
Στα ερωτήματα αυτά αρμόδια να απαντήσει είναι μάλλον μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Read Previous

Το Δικαστήριο της Χάγης έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τον αιματηρό εμφύλιο στη Σιέρα Λεόνε

Read Next

Υπέρ συνεργασίας ΝΔ-