Δημοσιότητα στην αντιπαράθεση του ΟΤΕ με τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχ. Τσαμάζ, κάνοντας λόγο για “θέμα βιωσιμότητας” εξαιτίας των εμποδίων που θέτει η αρχή στην ανάπτυξη του οργανισμού.
“Ο ρυθμιστής έχει δημιουργήσει στον ΟΤΕ μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι η οικονομική κρίση. Νοιώθουμε σαν sitting ducks.
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν συμβαίνει με κανέναν άλλο ρυθμιστή στην Ευρώπη. Άλλες εταιρείες incumbent με τα μερίδια της αγοράς που έχει ο ΟΤΕ δεν ρυθμίζονται με τον τρόπο που ρυθμιζόμαστε εμείς.
Από τη μια, ο ρυθμιστής χρησιμοποιεί τα μοντέλα τιμολόγησης με τρόπο που δημιουργεί μεγάλη διαφορά στις τιμές λιανικής από τον ανταγωνισμό, σαν να αποσκοπεί στο να προστατεύσει τους εναλλακτικούς. Από την άλλη, μας εμποδίζει να βγούμε στη λιανική.
Οι ανταγωνιστές μας δεν έχουν τους πόρους για να επενδύσουν στο VDSL, oπότε ο ρυθμιστής καθυστερεί και εμάς από την εμπορική διάθεση στον τελικό καταναλωτή.
“Αυτή τη στιγμή, η χώρα περιμένει να γίνουν επενδύσεις, να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό.Ο ΟΤΕ είναι μια ελληνική εταιρία που θα μπορούσε άνετα να επενδύει πάνω από 300 εκατ. ευρώ το χρόνο (ΟΤΕ & COSMOTE), ποσά ονειρικά για την παρούσα περίοδο. Αλλά ο ρυθμιστής έχει αφεθεί να κάνει τηλεπικοινωνιακή πολιτική, ρόλος που ανήκει στο αρμόδιο υπουργείο και όχι στην ΕΕΤΤ”…
“Μας κάνουν να χάνουμε τους πελάτες μας”
“Αυτή τη στιγμή κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 50%. Στην Ευρώπη, το pricing gap μεταξύ incumbent και εναλλακτικών είναι το πολύ 10-15%.
Έχουμε πετύχει πολλά σε επίπεδο μείωσης κόστους και θα περιμέναμε να δούμε τα αποτελέσματα και στις τιμές λιανικής προς όφελος του καταναλωτή. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε φθηνότερες υπηρεσίες κατά 20-25%.
Προσπαθούμε να περιορίσουμε την ελεύθερη πτώση στην οποία βρίσκεται ο ΟΤΕ στην παραδοσιακή τηλεφωνία αυτήν τη στιγμή. Η εταιρία δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, χάνουμε τους πελάτες μας. Είναι θέμα βιωσιμότητας”.
Εν τω μεταξύ σ’ έναν πολυμέτωπο αγώνα δρόμου επιδίδεται όλο αυτό το διάστημα ο CEO του ΟΤΕ κ. Μιχ. Τσαμάζ. Η διοίκηση του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού έχει πετύχει έναν οικονομικό άθλο στη διάρκεια του 2011 μειώνοντας κατά 552 εκατ. ευρώ τα συνολικά βάρη του σε 7,33 δις ευρώ. Παρόλα αυτά ως το τέλος του 2013 πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 3,4 δις ευρώ.
Σημαντική μείωση κατέγραψε ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός στα 763 εκατ. ευρώ από 2,088 δισ. ευρώ, αυξήθηκε ωστόσο ο μακροπρόθεσμος δανεισμός στα 4,13 από τα 3,211 δισ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός υποχώρησε στα 4,9 από 5,3 δισ. ευρώ, ενώ καθαρός δανεισμός (μείον ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα) μειώθηκε κατά 9,8% και διαμορφώθηκε στα 3,865 δισ. ευρώ, ενώ πλήρωσε σε τόκους περίπου 290 εκατ. ευρώ.
H διοίκησή του Οργανισμού καταβάλλει προσπάθεια να ολοκληρώσει την αναχρηματοδότηση με ίδιες δυνάμεις και ήδη έχει προχωρήσει στην πώληση του 20% της Telecom Serbia. Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον η πώληση του Hellas Sat, μέσω της οποίας θα μπορούσε να εξοικονομηθούν έως και 250 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το κόστος της επένδυσης, που απαιτείται, σε διάστημα πενταετίας, προκειμένου ο δορυφόρος να παραμείνει ενεργός, με το τίμημα πώλησης να πλησιάζει τα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο η συγκεκριμένη πώληση-όπως μας πληροφορεί το ρεπορτάζ του Capital.gr- βρίσκεται αντιμέτωπη με χρονοβόρες διαδικασίες με αποτέλεσμα το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει για τον ΟΤΕ, εάν αφαιρεθεί από την εξίσωση ο Hellas Sat, να μην καλύπτεται εύκολα. Εκτιμάται πως τα διαθέσιμα, η ρευστότητα του ομίλου, η ανεκμετάλλευτη πιστωτική γραμμή ύψους 150 εκατ. ευρώ, από την Deutsche Telekom και τα έσοδα από το 20% της Telecom Serbia που ήδη πωλήθηκε έναντι 397 εκατ. ευρώ, αφήνουν ένα “κενό” που υπολογίζεται από τους αναλυτές μεταξύ 500 και 700 εκατ. ευρώ.
Όμως, οι εξελίξεις με τη μείωση των τελών τερματισμού ανατρέπουν εκ νέου τα δεδομένα. Ήδη η διοίκηση του ΟΤΕ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης και άλλης θυγατρικής στα Βαλκάνια, καθώς η δέσμευση για την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε υποδομές στην Ελλάδα θεωρείται αδιαπραγμάτευτη.
Kι ενώ ο αγώνας της Διοίκησης για την ενίσχυση του Οργανισμού κόντρα στο δυσμενές τοπίο που δημιουργεί η κρίση είναι διαρκής, ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ έχει να αντιμετωπίσει και την εχθρική στάση της περίφημης ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων). Σε πρόσφατη συνέντευξή στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, είπε για τον πόλεμο με την ΕΕΤΤ>
Ανάπτυξη του VDSL
“Έως σήμερα, ο ΟΤΕ είναι η μοναδική εταιρία που έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε VDSL ή σε οπτικές ίνες, υποδομές απαραίτητες για τη χώρα.
Ο ΟΤΕ όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προχωρήσει. Έχουμε επενδύσει στο VDSL, αλλά δεν μπορούμε να βγούμε στη λιανική γιατί ο ρυθμιστής δεν μας έχει δώσει ακόμα τιμές λιανικής. Μας είπαν ότι πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο, μετά τον Ιούνιο, από τη στιγμή που μας έδωσαν τιμές χονδρικής.
Στο VDSL έχουμε επενδύσει ήδη πάνω από 90 εκατ. ευρώ. Τα επόμενά μας βήματα θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα μας εγκρίνει ο ρυθμιστής στη λιανική. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε έτοιμη υποδομή στα ΚΑΦΑΟ για να δώσουμε υψηλές ταχύτητες στους πελάτες μας και ακόμη δεν μας επιτρέπεται.”
PSI και Ελληνική Οικονομία
“Το PSI από μόνο του δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και ανάπτυξη” είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ προσθέτοντας “Πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες, να μειωθεί το κράτος, να έχουμε νόμους ξεκάθαρους και κατανοητούς για να ευνοηθούν οι επενδύσεις.
Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στα core competencies της χώρας και να επιτρέψουμε την ανάπτυξη κύριων υποδομών, όπως οι τηλεπικοινωνίες”.
Άνοδος της μετοχής
“Ο ΟΤΕ είναι μια υγιής επιχείρηση. Ασκούμε στενό έλεγχο στις δαπάνες μας και συνεχίζουμε σταθερά να βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητά μας (efficiency).
Θεωρούμε ότι η κίνηση στη μετοχή και η μείωση του discount στα ομόλογά μας είναι αποτέλεσμα όλων αυτών. Προφανώς, και η βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα μετά το PSI βοηθά”.
“Έχουμε στόχο να μειώσουμε το δανεισμό μας. Χρειαζόμαστε τη ρευστότητα για να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας το 2013.
Τα spreads της χώρας και τα επιτόκια δανεισμού είναι πάρα πολύ υψηλά ακόμη για να προεξοφλήσουμε την οποιαδήποτε δυνατότητα αναδιάρθρωσης. Κύριος στόχος είναι να μειώσουμε το δανεισμό μας”.
Πώληση του Hellas Sat
“Είναι ειλημμένη απόφαση να προχωρήσουμε στην πώλησή του Hellas Sat. Από τη στιγμή που πέρυσι αποφασίσαμε να μην επενδύσουμε χρήματα για να βγάλουμε άλλο δορυφόρο, το θέμα έχει κλείσει.
Η μόνη εναλλακτική διέξοδος είναι η πώληση του δορυφόρου. Περιμένουμε να πάρουμε τελική έγκριση από την κυβέρνηση. Η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει επίσημα εάν δεν δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση”.
Εργασιακό κόστος στην σταθερή τηλεφωνία
“Η μείωση του εργασιακού κόστους είναι πάγιος στόχος. Έχουμε τη συμφωνία με την ομοσπονδία. Μέλημά μας είναι να τη διατηρήσουμε και πάνω σε αυτή να καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος ακόμη περισσότερο.
Δε θέλουμε να χαλάσουμε τη συμφωνία γιατί διασφαλίζει θέσεις εργασίας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μας τα επιβάλει πια ο νόμος, π.χ. το πάγωμα των ωριμάνσεων”.
Eφόσον προσαρμοστεί η συμφωνία στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, θα αυξηθεί η περικοπή κόστους 160 εκατ. ευρώ;
“Όλα τα καινούρια μέτρα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Με βάση τον καινούριο νόμο η μονιμότητα στον ΟΤΕ έχει αρθεί, οπότε συμφέρει το συνδικάτο να διατηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε για τα επόμενα τρία χρόνια και να συμφωνήσουμε από κοινού σε περαιτέρω μειώσεις. Αυτό θα αφορά σε διάφορα επιδόματα και ωριμάνσεις. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, τρίμηνο”.
“Aυτή τη στιγμή το εργασιακό κόστος είναι γύρω στο 35% επί των εσόδων. Στόχος είναι να μειωθεί στο 22- 23% μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια.
Έχουμε την τριετή σύμβαση και θα έχουμε και μειώσεις προσωπικού με natural attrition και εθελουσία έξοδο.
Προϋπόθεση για μια εθελουσία έξοδο είναι να διορθωθεί το φορολογικό καθεστώς των επιδομάτων για τις εθελούσιες και να δοθεί η δυνατότητα αυτασφάλισης στο ΤΑΠΟΤΕ.”.