Σε κατάσταση ομηρίας μπαίνει η χώρα, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις μπλοκάρουν την χρηματοδότηση της χώρας από τον μηχανισμό που στήθηκε για την Ελλάδα. Με την “κουτσουρεμένη” δόση των 4,2 δισ. (αντί των 5,2) δισ. ευρώ που πήρε την Πέμπτη, το ελληνικό δημόσιο… «βγάζει-δεν βγάζει» την εβδομάδα, ενώ στον αέρα βρίσκεται πλέον και η επόμενη δόση-μαμούθ των 30 δισ. που επρόκειτο να εισπράξει τον Ιούνιο και από τα οποία θα έριχνε τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ στην αγορά, για να πληρώσει χρέη του προς τις επιχειρήσεις που βρίσκονται «στο κόκκινο» από έλλειψη ρευστότητας…
Από τα 30 δισ. ευρώ του πακέτου του Ιουνίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται να καταβάλλει τα 1,3 δισ. που αποτελούν τη συμμετοχή του, επειδή το απαγορεύει να δοθούν ο εσωτερικός κανονισμός χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση της βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους.
Αυτομάτως το ποσό που ανέμενε η χώρα μας μειώνεται στα 28,7 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος από αυτά θα έπρεπε να καλύψει επείγουσες κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών και επιχειρήσεων:
– τα 23,5 δισ. ευρώ αφορούν κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες και που μαζί με τα 25 δισ. που τους δόθηκαν τον Απρίλιο και άλλα 1,5 δισ. που τους δόθηκαν αρχικά με την υπογραφή του PSI, θα έπρεπε να ενισχυθούν έως το καλοκαίρι με συνολικά 50 δισ. για να αντέξουν τις ζημιές από το «κούρεμα» που υπέστησαν τα ελληνικά ομόλογα που διέθεταν.
– τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ θα έπεφτε αμέσως στην αγορά, από τα συνολικά 6,3 δισ. ευρώ που χρωστά και δεν πληρώνει το κράτος στις επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό διαρκώς αυξάνεται κατά την προεκλογική περίοδο για να καλυφθούν τρέχουσες δαπάνες (ακόμα και το κόστος των διπλών εκλογών) αλλά τουλάχιστον τα μισά θα έπρεπε να πληρωθούν άμεσα, χωρίς να χάνεται χρόνος πχ σε ελέγχους και κινήσεις κωλυσιεργίας εκ μέρους του δημοσίου, όπως συμβαίνει με τα περίπου 3-3,5 δισ. ευρώ που χρωστά για επιστροφές ΦΠΑ .
Μετά τις πληρωμές αυτές, το ελληνικό δημόσιο θα διακρατούσε και τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ για να καλύψει δανειακές αλλά και τρέχουσες ανάγκες του για το καλοκαίρι.