Στο Παρίσι θα συναντηθεί με τους Πιέρ Λορέν και Ζαν-Λυκ Μελανσόν, στο Βερολίνο με τους Κλάους Έρνστ και Γκρέγκορ Γκίζι.
Με αφορμή το ταξίδι του στο εξωτερικό, ο κ. Τσίπρας δήλωσε στο Reuters ότι πρώτος στόχος της επίσκεψής του σε Γαλλία και Γερμανία είναι «να ενημερωθούν οι κυβερνήσεις αυτών των σημαντικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τι πρεσβεύουμε». «Δεν είμαστε αντι-ευρωπαϊκή δύναμη», διαμηνύει…
«Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την αλληλεγγύη και τους πόρους της Ευρώπης για να δημιουργήσουμε τη βάση για μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε δύο-τρία χρόνια θα έχουμε ξεφύγει από αυτή τη δίνη, θα έχουμε ανάπτυξη και θα μπορούμε να αποπληρώσουμε τα χρήματα που μας έδωσαν. Δεν θα μπορέσουμε να τους αποπληρώσουμε εάν συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα», σημειώνει.
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σύμμαχο στην προσπάθεια να πειστεί η Ευρώπη να εγκαταλείψει τη συνταγή της σκληρής λιτότητας. «Για πρώτη φορά η Μέρκελ είναι εξαιρετικά απομονωμένη» δηλώνει, τονίζοντας πως η εφαρμογή των πολιτικών σκληρής λιτότητας απέτυχε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.
Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος που δίνει στο άρθρο του το Reuters: «Ο έλληνας αριστερός διαμηνύει στην Ευρώπη: Ας μιλήσουμε».
«Αυτό που μεταδίδεται για εμάς στην Ευρώπη δεν είναι αυτό που επιδιώκουμε, δεν είναι αυτό που αντιπροσωπεύουμε. Δεν είμαστε μία αντι-ευρωπαϊκή δύναμη, κάθε άλλο. Αγωνιζόμαστε για να σώσουμε την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», λέει ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως είναι «η μόνη φιλο-ευρωπαϊκή δύναμη, αφού αυτή τη στιγμή οι κυρίαρχες δυνάμεις, εάν επιμείνουν στην πολιτική της λιτότητας, θα την αποσταθεροποιήσουν και θα προκαλέσουν την κατάρρευση της ευρωζώνης».
Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία θα αναζητήσει επανεξέταση του πλαισίου πολιτικής, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, και χαρακτηρίζει «νεκρό γράμμα» τους όρους της συμφωνίας για τη στήριξη της χώρας με 130 δισ. ευρώ.
«Ναι, θέλουμε την στήριξη και τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη, αλλά δεν θέλουμε τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων να πάνε χαμένα. Τα δύο διαδοχικά πακέτα στήριξης πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων, σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Αν αυτό συνεχιστεί, τότε σε έξι μήνες θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι Ευρωπαίοι και οι ηγέτες τους», προσθέτει.