«Εχουμε ανάγκη μια φιλία της Γερμανίας που θα παρασύρει κι άλλους»
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε επίσης υπέρ «μίας καλής ισορροπίας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», η οποία θα δείχνει συνάμα «σεβασμό προς τους εταίρους μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ο Ολάντ δήλωσε ότι «έχουμε ανάγκη μιας φιλίας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παρασύρει και άλλους. Δεν μπορούμε να παραμερίσουμε κάποιες χώρες λέγοντας ”περιμένετε να συμφωνήσουμε εμείς και κατόπιν έρχεσθε κι εσείς”».
Ο γάλλος πρόεδρος εξελέγη με σημαία της προεκλογικής εκστρατείας του την πρόσθεση του όρου της ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
«Όμως θα πρέπει να πάμε ακόμη μακρύτερα ώστε αυτά τα μέτρα να είναι άμεσα. Δεν μπορώ να αποδεχθώ να αντιμετωπίζεται η Ευρώπη ως μία ασθενούσα ήπειρος», πρόσθεσε.
Ο Ολάντ στην ίδια συνέντευξη επανήλθε στην ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου, για το οποίο συναντά τη σθεναρή αντίδραση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.
«Με τη Μέρκελ έχουμε συμφωνήσει ήδη σε μεγάλο αριθμό στόχων. Η ίδια δέχεται την αρχή της ανάπτυξης, όπως εγώ προσυπογράφω τη σοβαρότητα στους προϋπολογισμούς. Αυτή αντιστρατεύεται το ευρωομόλογο. Δεν λέει ”ποτέ”, απλώς λέει ”όχι τώρα αμέσως”. Αυτό μπορεί να αποτελέσει απαρχή ενός αριθμού από συμβιβασμούς», υπογράμμισε ο Ολάντ.
H Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την λύπη της για την «εκμετάλλευση» των σχόλιων της
Τη λύπη της για τον τρόπο που παρουσιάστηκαν και έγιναν «αντικείμενο εκμετάλλευσης» οι δηλώσεις της για την Ελλάδα και οι συγκρίσεις με τον Νίγηρα εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, την Τρίτη.
Μιλώντας εκτός ημερήσιας διάταξης και πριν αρχίσει η συνεδρίαση, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε -σύμφωνα με πληροφορίες- τη λύπη της για τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά δίκτυα «εκμεταλλεύτηκαν» τη συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στον Guardian, καθώς και τον τρόπο που η εφημερίδα παρουσίασε τη συνέντευξη.
Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις θυσίες των Ελλήνων.