Οι αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές και τα μέτρα λιτότητας με γερμανική επιβολή στις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών «συναντούν», σύμφωνα με τη Unicef, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά (συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και της Ισλανδίας) που στερούνται βασικά κοινωνικά αγαθά. Η Ελλλάδα είναι 21η στον κατάλογο με τα “παιδιά ενός κατώτερου Θεού”, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κοινωνία μας βιώνει ταχύτατα και βίαια τις συνέπειες του μνημονίου…
αλλά και 30 εκατομμύρια παιδιά σε σύνολο 35 χωρών, με αναπτυγμένες οικονομίες, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Συγκεκριμένα, η έκθεση – που διεξήγαγε το Κέντρο Ερευνών Innocenti της Unicef – εμπεριέχει Δείκτη Παιδικής Αποστέρησης, ορίζοντας ως αποστερημένο ένα παιδί όταν λείπουν δυο ή περισσότερα αγαθά από ένα κατάλογο 14 βασικών προϊόντων, όπως τρία γεύματα την ημέρα, ένα ήσυχο μέρος για τη σχολική εργασία του, εκπαιδευτικά βιβλία στο σπίτι, ή μία σύνδεση στο Internet.
Τα υψηλότερα ποσοστά αποστέρησης εμφανίζουν η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία, με ποσοστά που υπερβαίνουν το 70%, το 50% και το 27% αντιστοίχως, ενώ ακόμη και πλούσιες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία εμφανίζουν παιδική αποστέρηση άνω του 10%. Σε επίπεδα κάτω του 3% κινούνται αντιθέτως οι Σκανδιναβικές χώρες_ με την Ισλανδία (0,9%) στην πλεονεκτικότερη θέση.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση, με 17,2%, αμέσως μετά την Ιταλία και πριν από τη Σλοβακία. «Η έκθεση καθιστά σαφές ότι ορισμένες κυβερνήσεις τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση της παιδικής αποστέρησης σε σχέση με άλλες», τονίζει ο κ. Γκόρντον Αλεξάντερ, διευθυντής του Γραφείου Ερευνών της Unicef, σχολιάζοντας τις εντυπωσιακές διαφορές που διαπιστώνονται μεταξύ χωρών με παρόμοιες οικονομίες. «Αυτές με τις καλύτερες επιδόσεις, δείχνουν ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση της φτώχειας στις παρούσες οικονομικές συνθήκες».