του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Το (προαναγγελθέν) ισπανικό boom αποτελεί, δίχως άλλο, τη νέα “παράφρονα μεταβλητή” του ευρωζωνικού συστήματος, το οποίο καθημερινά αποκαλύπτει τις δομικές στρεβλώσεις και αδυναμίες του. Η 4η οικονομία της Ευρώπης απειλεί με κατάρρευση την παγκόσμια οικονομία. Μόνο η Γαλλία είναι εκτεθειμένη με περίπου 600 δις “τοξικά” ισπανικά ομόλογα -όταν προς την Ελλάδα είναι με 50-80 δις…
Όλες οι οικονομίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και τρέμουν στην ιδέα του ντόμινο. Το ζήτημα είναι από που θα αρχίσει αυτό το ντόμινο.
Η παράμετρος αυτή υποτιμάται σκοπίμως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ (κυρίως το πρώτο) και τα ελληνικά media. Για έναν βασικό λόγο: η δομική κρίση της ευρωζώνης καταρρίπτει δύο “μύθους”.
1. Αποενοχοποιεί την ελληνική κοινωνία από την περίοδο της επικοινωνιακής παραγωγής “εθνικών τύψεων”, επί της κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι η Ελλάδα “Τιτανικός” αλλά η ίδια η ευρωζώνη. Καταλαβαίνουν πως η χώρα μας΄αποτέλεσε “πειραματικό εργαστήριο” και οι Έλληνες “πειραματόζωα”. Κατανοούμε, πλέον, πως δεν υπάρχει αυτόνομο ¨ελληνικό πρόβλημα” που απειλεί τους εργατικούς και παραγωγικούς βορειοευρωπαίους, αλλά ευρωπαϊκή συστημική κρίση μέσα στην οποία βυθίστηκε και η ατελής και προβληματική ελληνική οικονομία.
2. Προκαλεί ρωγμές στο βασικό πολιτικό δίλημμα, επί του οποίου στηρίζεται η έσχατη προσπάθεια του παλαιού δικομματισμού να επιβιώσει. Το “ευρώ ή δραχμή” θα είναι πολύ λιγότερο ισχυρό όταν καταστεί κατανοητό πως το ευρώ καταρρέει, το ευρώ είναι ασθενές, το ευρώ δεν προσφέρει καμία νομισματική και κοινωνική ασφάλεια. Μην ξεχνάτε ότι η αιχμή του δόρατος των λεγόμενων μνημονιακών δυνάμεων έναντι των αντι-μνημονιακών είναι αυτό ακριβώς το επιχείρημα: ότι, δηλαδή, το μνημόνιο διαφυλάσσει την ευρωπαϊκή παρουσία της χώρας.
Γι αυτό η ισπανική κρίση επιβεβαιώνει εκείνους που έλεγαν πως η Ελλάδα δεν είναι το ευρωπαϊκό καρκίνωμα που πρέπει να καταπολεμηθεί με χημειοθεραπείες. Επιβεβαιώνει εκίνους που έλεγαν (π.χ Γιάννης Βαρουφάκης, Κ. Λαπαβίτσας, Δ. Καζάκης κ.ά) ότι στην ευρωζώνη αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις και ότι ως εκ τούτου είναι δύσκολο να επιβιώσει.