του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ (για να αναφερθούμε στους δύο πρώτους των δημοσκοπήσεων, αν και οι επισημάνσεις αφορούν και άλλα κόμματα) εστιάζουν την προεκλογική τακτική τους στην αντιπαράθεση περί επαναδιαπραγμάτευσης. Ορθό. Είτε σε επί μέρους ζητήματα, είτε σε ένα ευρύτερο φάσμα μέτρων και πολιτικών του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, το ζητούμενο για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου είναι, αναμφιβόλως, η επαναδιαπραγμάτευση…
Το δίλημμα, λοιπόν, που συμπυκνώνει το εκλογικό διακύβευμα είναι “ποιός μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα; Σαμαράς ή Τσίπρας;”. Πέρα, όμως, από το λεκτικό και πολιτικό αυτό σχήμα, υπάρχει και η ουσία. Διότι πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι (αφελώς) πιστεύουν πως ο σκληρός πυρήνας μιας τέτοιας (επανα)διαπραγμάτευσης αφορά τη “γοητεία” που θα ασκήσει στους δανειστές ο κ. Σαμαρά ή ο κ. Τσίπρας.
Στο οβάλ τραπέζι μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης δεν θα προσέλθει ο επόμενος πρωθυπουργός. Αυτός θα μείνει στο σαλόνι της Μέρκελ, του Ντράγκι, του Ολάντ, του Μπαρόζο, του Γιούνκερ, του Ρομπάϊ και άλλων. Οι πολύωρες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν από άλλα πρόσωπα. Γι αυτό πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιές, ακριβώς, είναι οι ομάδες διαπραγματευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Βενιζέλος που ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύθηκε σκληρά από το μεσοπρόθεσμο μέχρι το δεύτερο μνημόνιο, είναι γνωστό πως είχε στο πλευρό του τον νυν υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Ζαννιά και τον καθηγητή Γ. Γλυνό. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό πως ουδείς εκ των δύο έχει σοβαρή προϋπηρεσία σε σκληρές διαπραγματεύσεις.
Ακόμα κι έτσι, όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε, τότε, δύο senor “διαπραγματευτές” και κάποιους junior. Οι κ.κ Σαμαράς και Τσίπρας ποιούς σκοπεύουν να ρίξουν στην αρένα, απένταντι στις ομάδες του Ντράγκι, της Λανγκάρντ, της Κομισιόν;
Εως σήμερα εκείνοι που μιλούν εκ μέρους της ΝΔ για τα οικονομικά είναι οι κ.κ Σταϊκούρας, Μηταράκις και Λαζαρίδης. Αυτοί θα είναι οι διαπραγματευτές; Ποιά εμπειρία διαθέτουν;
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι έχοντες θεσμικό ρόλο στα οικονομικά Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης και Γ. Μηλιός ή και κάποιοι ειδικοί;
Ακούγεται, για παράδειγμα, ότι η ηγετική ομάδα Τσίπρα δέχεται συμβουλές από τον καλύτερο διαπραγματευτή της τελευταίας 20ετίας κ. Νίκο Κοτζιά, ενώ έχει ανταποκριθεί σε σχετική πρόσκληση να συμμετάσχει σε μία τέτοια ομάδα ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης.
Όπως και να χει είναι αυτονόητο πως και τα δύο κόμματα που διεκδικούν ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης από τον ελληνικό λαό (που στη συντριπτική πλειονότητά του δεν θέλει το μνημόνιο, άρα έχει αυξημένες απαιτήσεις για αλλαγές) οφείλουν να μας εξηγήσουν πως και με ποιούς σκοπεύουν να διαπραγματευθούν…