Ωμή και προκλητική παρέμβαση, με «συμβουλές» στους Έλληνες ψηφοφόρους για το πώς να ψηφίσουν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, εκτιμώντας ότι «αναμφίβολα θα τεθεί» θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της…
όσον αφορά στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει, σε αντάλλαγμα για το δανεισμό της από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Σε περίπτωση ανάδειξης στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι «το ζήτημα θα τεθεί χωρίς αμφιβολία… Θα ετίθετο, εάν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν σέβονταν τις δεσμεύσεις τους».
«Ευχόμαστε ειλικρινά η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» πρόσθεσε, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στη γαλλική τηλεόραση.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις τουΑλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε την Παρασκευή ότι θέλει να «καταργήσει» το Μνημόνιο που επιβάλλει στην Ελλάδα μέτρα λιτότητας, αντίθετα με τις επιθυμίες της ΕΕ και του ΔΝΤ, εάν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.
«Αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Εάν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν σεβαστούν τη δέσμευσή τους, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα είναι απεριόριστα πιο μπλεγμένη» εκτίμησε ο Μοσκοβισί.
Παρότι η «επιλογή» ανήκει στους Έλληνες, όπως σημείωσε, θα ήταν κατά τον ίδιο«σαφώς προτιμητέο από τις ελληνικές εκλογές να αναδειχθεί μια κυβέρνηση υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του ευρώ».
Ερωτηθείς εάν το υπουργείο του έχει προετοιμαστεί για το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι «έχουν ίσως γίνει κάποιες σκέψεις εδώ κι εκεί, είναι πιθανό», αλλά πρόσθεσε πως «θα εργαστεί» προκειμένου να «αποφευχθεί το σενάριο αυτό».
Το να γίνει προετοιμασία ενός σχεδίου για μια συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα ήταν «διόλου λογικό».
Η Ελλάδα, επισήμανε, πρέπει να παραμείνει στη νομισματική ένωση, διότι έχει προχωρήσει η «ολοκλήρωση» στην ευρωζώνη, «διότι δεν θέλουμε να υπάρξει φαινόμενο ντόμινο και διότι έχουμε ήδη δεσμεύσει πολλά χρήματα, 150 δισ.ευρώ».
Πηγή protothema.gr