Με φυγή προς τα εμπρός και την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης απαντά η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο σφυροκόπημα που δέχεται τελευταία από το εξωτερικό και το… εσωτερικό της Γερμανίας. Ομπάμα και Κάμερον ζητούν μέτρα άμεσης δράσης για την κρίση στην ευρωζώνη, αλλά η Μέρκελ αντιπροτείνει ένα «σχέδιο εργασίας» με στόχο την πολιτική ένωση της ΕΕ. Ταυτόχρονα κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου…
Την πρόταση της πολιτικής ένωσης έκανε η Μέρκελ χθες λίγο πριν υποδεχτεί στο Βερολίνο τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Μέρκελ και Κάμερον εκτίμησαν ότι η ανάγκη αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης πιέζει για στενότερη συνεργασία στην ευρωζώνη. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, την οποία η γερμανίδα Καγκελάριος υποστηρίζει πλέον ανοιχτά.
Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά «μόνο του δεν αρκεί», διαπίστωσαν Μέρκελ και Κάμερον μετά τη συνάντηση που είχαν. Ο κ. Κάμερον τόνισε το ενδιαφέρον του να αντιμετωπιστεί η κρίση και να υπάρξει μια «υγιής ανάπτυξη» σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να εμβαθύνουν την ενσωμάτωσή τους», είπε ο κ. Κάμερον. Αυτό είναι εξίσου αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, όπως είναι και ένα οικονομικό τείχος προστασίας. Ο βρετανός Πρωθυπουργός διαχώρισε πάντως την πορεία της Βρετανίας σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην εμβάθυνση της ευρωζώνης. Η Βρετανία μαζί με την Τσεχία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που μένουν εκτός του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Ο Κάμερον απορρίπτει και τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών που δέχεται στο μεταξύ η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Βερολίνου.
Ο Κάμερον πήγε χθες στο Βερολίνο για να πάρει μέρος μαζί με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας και 100 φοιτητές από 16 χώρες της Ευρώπης στον «διάλογο για το μέλλον της Γερμανίας» με ζητούμενο τη σχέση πολίτη – κράτους. Το προηγούμενο 24ωρο είχαν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα ανάμεσα σε Βερολίνο, Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Ρώμη, Παρίσι. Ζητούμενο ήταν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Η κ. Μέρκελ απάντησε με την εξαγγελία μακροπρόθεσμων στόχων.
«Χρειαζόμαστε όχι μόνον μία νομισματική ένωση, αλλά και τη λεγόμενη δημοσιονομική ένωση. Και χρειαζόμαστε κυρίως μια πολιτική ένωση» δήλωσε η Μέρκελ στο πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD. Με τη δήλωση αυτή η Καγκελάριος δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει με τους πρόθυμους και να αφήσει πίσω όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν.
Για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων, όπως η κρίση, «πρέπει βήμα βήμα να εκχωρήσουμε δικαιώματα» στην ΕΕ, είπε. Υποστήριξε μάλιστα ανοιχτά την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Ηδη σήμερα «υπάρχει μια τέτοια Ευρώπη», τόνισε, αναφέροντας ως παράδειγμα το Σύμφωνο Σένγκεν και την ευρωζώνη. Θέλει το μοντέλο αυτό ανοιχτό σε όσους αποφασίσουν να ενταχθούν. Αλλά «δεν επιτρέπεται να μένουμε στάσιμοι, αν ο ένας ή ο άλλος δεν θέλει να συμπορευτεί», πρόσθεσε.
Για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων, όπως η κρίση της Ισπανίας, πάντως, η Καγκελάριος παραπέμπει στα υπάρχοντα εργαλεία. «Ενόψει των σημερινών δυσκολιών είναι σημαντικό να τονίσω ακόμα μια φορά ότι έχουμε δημιουργήσει τα εργαλεία για τη στήριξη της ευρωζώνης», είπε. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να εργαστεί με αυτά τα εργαλεία εάν χρειαστεί».
Κριτική στη Μέρκελ άσκησε η αντιπολίτευση. «Βεβαίως είναι αξιέπαινο να γίνονται σκέψεις για εμβάθυνση της ενσωμάτωσης» λέει ο Σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη σημερινή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας «Χάντελσμπλατ». Αλλά προσθέτει «ασκήσεις σκέψεων και υποθέσεις εργασίας για την ανάπτυξη της πολιτικής ένωσης δεν συμβάλλουν στη λύση των επίκαιρων προβλημάτων που έχει η ΕΕ». Και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν μετά τις συνομιλίες του στο Παρίσι δήλωσε ότι η Μέρκελ θα πρέπει να αλλάξει τη μονομερή γραμμή λιτότητας στη διαχείριση της κρίσης, «ειδάλλως δεν θα υπάρξει γαλλογερμανική συμφωνία».
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ. Η Γερμανία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. Ο δρόμος άνοιξε χθες, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση δέχθηκε να θεσπιστεί φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Αυτό ήταν ένα βασικό αίτημα τόσο της γερμανικής αντιπολίτευσης όσο και του νέου Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Για την κύρωση του Συμφώνου από τη Γερμανική Βουλή απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων και η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ χρειάζεται και τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι όμως πιέζουν για στροφή σε αναπτυξιακά μέτρα, πέρα από τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Την αποδοχή της πρότασης χαιρέτισε ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ λέγοντας ότι η Καγκελάριος έκανε «στροφή 180 μοιρών» στο θέμα αυτό. Η τελική συμφωνία με την αντιπολίτευση αναμένεται να επιτευχθεί την ερχόμενη Τετάρτη 14/6/12 προκειμένου να κυρωθεί ο ESM πριν από τις θερινές διακοπές της βουλής.
n «Ελπίζω ότι στις 17 Ιουνίου η Ελλάδα θα επιλέξει τον δρόμο της παραμονής στο ευρώ και ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τις Βρυξέλλες: Ο Γιούνκερ ανέφερε ακόμη ότι η κρίση στην Ισπανία δεν συνδέεται ούτε επηρεάζει το θέμα της Ελλάδας
ΤΑΝΕΑ