ΑΡΘΡΟ
του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Η τάση που γενικώς καταγράφεται σχετικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται σε πιθανή νέα μείωση των πσοοστών του στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό και μεγάλε ςομάδες ψηφοφόρων του να μετακινηθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το “σύστημα ΠΑΣΟΚ” αφανίζεται. Μία μεγάλη ομάδα μνημονιακών στελεχών που διέπραξαν ιστορικά σφάλματα…
από το 2010 και εντεύθεν επιχειρούν, τώρα, να επιστρέψουν μέσω μιας συγκυβέρνησης του κόμματός τους με τη ΝΔ. Ακόμα και αρκετοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ “μετακομοίζουν” στη ΝΔ με την ελπίδα να προκύψει συνεργατικό σχήμα διακυβέρνησης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να έχει δηλώσει πως δεν θέλει στελέχη του να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, όμως είναι βέβαιο ότι πρώην υπουργοί σαν τους Α. Λοβέρδο, Γ. Κουτρουμάνη, Α. Διαμαντοπούλου, Μιχ. Χρυσοχοϊδη κ.ά θα προσπαθήσουν να αποκαθαρθούν και να αναμένουν…καλύτερες στιγμές.
Από την άλλη ένας μεγαλύτερος αριθμός πρώην ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ -ακόμα και στελέχη μεσαίου επιπέδου, προερχόμενα, ίσως, και από τον πράσινο κρατικό μηχανισμό- έχουν μετοικήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι λογικό. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πρόσωπο που -σωστά ή λάθος- ταυτίζεται με τη νέα εποχή στη θολή ελληνική κεντροαριστερά.
Όσοι εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ φέρει σοβαρές ευθύνες για το μνημόνιο και την εξαθλίωση της χώρας και της κοινωνίας, έχουν να σταθμίσουν ποιά από τις δύο εκδοχές “επιστροφής” του ΠΑΣΟΚ είναι πιο επικίνδυνη. Να βρεθούν με άμεσους ή έμμεσους ρόλους, δηλαδή, οι υπεύθυνοι για το μνημόνιο, ή να παρεισφρύσουν μερικοί κρατιστές του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και του Σημίτη στα “προάστια” του ΣΥΡΙΖΑ;