Την αντικατάσταση του αναποτελεσματικού Μνημονίου χρεοκοπίας με ένα σχέδιο ανόρθωσης της χώρας εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο.
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ήρεμη δύναμη ευθύνης που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση εντός Ευρωζώνης με στόχο την ισότιμη συμμετοχή της χώρας. Επεσήμανε, δε, ότι την κινδυνολογία περί κατάρρευσης της χώρας από Δευτέρα την αναπαράγουν είναι οι δυνάμεις ανευθυνότητας που μας οδήγησαν στα βράχια. “Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι εντός των τειχών” τόνισε χαρακτηριστικά και απέδωσε ευθύνες για το κλίμα αυτό στην τραπεζοκρατία και στις δυνάμεις της διαπλοκής.
O ίδιος επιτέθηκε σε όσους ζητούν από τους εταίρους “δηλώσεις τιμωρίας” για την χώρα μας, κατηγορώντας τους ότι εξυπηρετούν κερδοσοκοπικά παιχνίδια. “Aυτοί είναι που εξυπηρετούν το λόμπι της δραχμής, το Μνημόνιο είναι που οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο”. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρέβαλε την πολιτική της λιτότητας που ακολουθείται σετην Ευρώπη με την πολιτική Ομπάμα, η κυβέρνηση του οποίου “κόβει χρήμα” για να αντιμετωπίσει την κρίση,
Απαντώντας δε σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το τί θα γίνει εάν η χώρα δεν πάρει τη δόση από τους εταίρους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα καταγγελθεί αυτή η εξέλιξη ως εκβιασμός. Και ερωτηθείς για το εάν υπάρχει σχέδιο, σε περίπτωση άρνησης των εταίρων να δεχθούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “αντίθετα με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δεν είχαν σχέδιο, εμείς έχουμε. Δεν μπορούμε να αναλύσουμε. όμως, τώρα γιατί ο αντίπαλος δεν πρέπει να γνωρίζει τις θέσεις μας. Ωστόσο, είμαστε αισιόδοξοι και πάμε στη μάχη για την κερδίσουμε. Την αισιοδοξία μας τη βασίζουμε στην ανάλυση των γεωπολιτικών δεδομένων που δείχνουν ότι τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα δεν θέλουν τη διάλυση της Ευρωζώνης”.
Ερωτηθείς σε ως προς το εάν εγγυάται την παραμονή της χώρας στο ευρώ σε περίπτωση παγκόσμιων εξελίξεων, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση να κάνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, τόνισε ότι σε μία τέτοια κρίση οι πρώτες που θα διασωθούν θα είναι τράπεζες. Σε σχέση με αυτές, τόνισε ότι θα επιδιώξει να συμφωνηθεί σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής η εγγύηση των καταθέσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι τράπεζες θα ενισχυθούν μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση και με δημόσιο έλεγχο, καθώς θα εκδοθούν για αυτές κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα καταβάλλει προσπάθεια για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου , ώστε να επιστρέψουν στις τράπεζες τα 25 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα σπίτια των ποιτών
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν ισχυρά περιθώρια διαπραγμάτευσης με φόντο και τις εξελίξεις στην Ισπανία και τόνισε ότι το κλίμα και εντός της χώρας και εστην Ευρώπη άλλαξε μετά τις 6 Μαϊου. Τόνισε δε ότι η χώρα πρέπει να έχει οπωσδήποτε κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, προκειμένου να προετοιμαστεί για την κρίσιμη Σύνοδο στις 28 και 29 του μήνα.
O ίδιος πρόσθεσε ότι έχει πλήρη επίγνωση για το ότι η χώρα βρίσκεται προ της κατάρρευσης στην οποία την οδήγησαν οι μνημονιακές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. “Με τα μέτρα του Μνημονίου που έχουν υπογράψει, θα διαλυθούν τα πάντα”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, “αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική έρχεται το χάος”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το πρόβλημα όχι μόνο θα επεκταθεί σε όλη την Ευρωζώνη αλλά και εκτός αυτής.
Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα στελεχωθεί με διαφανή κριτήρια. “Οι αμοιβές των στελεχών του δημοσίου δεν θα ξεπερνούν την υπουργική αποζημίωση, θα προχωρήσουμε στην περικοπή στο μισό των αποζημιώσεων πρωθυπουργού και υπουργών, ενώ θα αλλάξει και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών”
Πρόσθεσε δε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αθρόες προσλήψεις, αλλά το Δημόσιο θα ορθολογικοποιηθεί.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ για όλους και το επίδομα ανεργίας στα 461 ευρώ, ενώ θα χορηγείτει για δύο χρόνια. Ακόμη εξήγγειλε μερική ή ολική διαγραφή χρεών για νοικοκυριά και επιχειρηματίες ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι δεν υπάρχει χρόνος να νομοθετηθούν αυτές οι αλλαγές πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη αύξησης των εσόδων, εξαγγέλοντας άνοδο των φορολογικών εσόδων από τους έχοντες κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή κατά 2 δισ. περίπου ετησίως.
ΠΗΓΗ: protothema.gr