Βασισμένο σε τρεις άξονες θα είναι το σχέδιο για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση, που θα παρουσιάσει ο Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 28 και 29 Ιουνίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο μέτρων, τα οποία θα στηρίζουν, πρώτον, την ανάπτυξη, δεύτερον την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και, τρίτον, την εποπτεία όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…
Μεταξύ των όσων θα προτείνει ο Ολάντ περιλαμβάνεται και η ανακεφαλαιοποίησή των τραπεζών απευθείας από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ένα ταμείο το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί τον επόμενο μήνα, με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ.
Το Παρίσι διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα επιμείνει στην προσθήκη μέτρων για την ανάπτυξη στο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο Ολάντ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει, τον Ιανουάριο, το σύμφωνο αυτό, αν δεν περιλάβει κεφάλαιο για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας. Ο γάλλος πρόεδρος έχει εκφράσει την βούληση να προωθήσει ευρωπαϊκά προγράμματα υποδομών, κεϊνσιανού τύπου.
Εχει ταθεί υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγων από την ΕΚΤ, και έχει ζητήσει μεγαλύτερη παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μια «Ευρωπαϊκή Ασφάλεια Ανεργίας». Επιθυμεί επίσης να καταργηθούν οι ρυθμίσεις για αυστηρά όρια σε έλλειμμα και χρέος, που θα κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Η Γερμανία, όμως, παραμένει αντίθετη στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αξιωματούχοι στο Βερολίνο επιχειρούν να υποβαθμίσουν την ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο επειγόντως, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, επιμένοντας ότι επαρκούν τα διαθέσιμα εργαλεία.
Βάσει της συμφωνίας του περασμένου Σαββάτου, η βοήθεια των 100 δισ. ευρώ προς τις ισπανικές τράπεζες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης θα διοχετευθεί μέσω του ισπανικού κράτους.
Ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης δεν θα μπορεί να δανείσει απευθείας τις τράπεζες, εκτός αν το Διοικητικό Συμβούλιό του συμφωνήσει ομόφωνα για την αλλαγή των κανόνων, κάτι με το οποίο διαφωνεί το Βερολίνο.
Αντιθέτως, ο Ολάντ πρόκειται να επαναλάβει ότι θα έπρεπε να δοθεί τραπεζική άδεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ώστε να μπορεί να μοχλεύει τα κεφάλαιά του και να αυξάνει τη δύναμη πυρός του.
Για να συμβεί αυτό, απαιτείται αλλαγή της συμφωνίας για την δημιουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης. Το Παρίσι πιστεύει ότι η Ιταλία και η Ισπανία διάκεινται θετικά προς αυτή την πρόταση, και εκτιμά ότι υπάρχει πρόοδος σχετικά με αυτή στη Γερμανία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε δικές του προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αντίστοιχες εκκλήσεις για την ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να είναι σε θέση να «εγγυηθεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη».
Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να αντιμετωπίσει θετικά την πρόταση της Ανγκελα Μέρκελ για πιο στενή πολιτική και δημοσιονομική ένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδείξει προθυμία να εξετάσει τις αρμοδιότητες, οι οποίες θα πρέπει να μεταφερθούν στις Βρυξέλλες ώστε να λειτουργεί καλύτερα το ευρώ.
Πηγή: tovima.gr