Κυβέρνηση τώρα ζητούν οι επικεφαλής των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, ώστε να ξεκινήσει άμεσα την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη χώρα να προχωρήσει στις αλλαγές. Οπως λένε, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν ως βέλτιστο το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού «λύνει» και τα χέρια των Ευρωπαίων να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά και να παραμείνει η χώρα εντός της Ευρωζώνης…
Παράλληλα, εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα βάλει «φραγή» στις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων, που έφτασαν τα 5 δισ. ευρώ τις δύο τελευταίες βδομάδες.
«Τα πράγματα είναι απλά» αναφέρει ο επικεφαλής μεγάλης τράπεζας και εξηγεί πως «το αργότερο σε 2 μέρες θα πρέπει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση», ενώ εκτιμά πως στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν όχι μόνο πολιτικοί αλλά και τεχνοκράτες.
Για τον κορυφαίο τραπεζίτη, το ζητούμενο είναι «να έρθουν τα χρήματα της δόσης στη χώρα» και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις επαναδιαπραγμάτευσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι τραπεζίτες τάσσονται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου. Μάλιστα, όπως σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας, στόχος της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ένα νέο πρόγραμμα «που θα μπορεί να περπατήσει».
Και χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα ως το καλύτερο δυνατό, αφού θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προσφέρει βοήθεια -που θέλει- προς την Ελλάδα, δίνοντάς της τον απαραίτητο χρόνο, αλλά και στη χώρα μας τη δυνατότητα να πετύχει τους στόχους, χωρίς όμως τη δέσμευση «ασφυκτικών» χρονοδιαγραμμάτων.
Ο επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες σημειώνει χαρακτηριστικά: Από τη νέα κυβέρνηση περιμένουμε σταθερότητα στο πολιτικό, στο οικονομικό και στο κοινωνικό περιβάλλον.
Και παράλληλα με τις συζητήσεις για την επαναδιαπραγμάτευση θα πρέπει να ανακοινωθούν το συντομότερο οι όροι της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και κυρίως να ξεκαθαριστούν οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους.
Η συμμετοχή των ιδιωτών αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη νέα κυβέρνηση και την ελληνική αγορά, λέει χαρακτηριστικά και σημειώνει: όσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών, τόσο μικρότερο θα είναι το χρέος που θα βαρύνει το ελληνικό δημόσιο. Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το αν θα διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του τραπεζικού συστήματος και σε τι βαθμό θα διατηρηθεί. Αυτό θα κριθεί από τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες επενδυτές των τραπεζών και το κατά πόσον αυτά τα κίνητρα θα αντισταθμίζουν τους κινδύνους που θα αναλάβουν οι ιδιώτες με την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους.
ΤΑ «ΜΕΤΩΠΑ»
Ρευστότητα και επενδύσεις
Τα «μέτωπα» που έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες είναι: Η επανακεφαλαιοποίησή τους και η οριστικοποίηση των όρων της, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίες θα πρέπει να προηγηθούν από την επανακεφαλαιοποίηση, και ακόμα η διατήρηση των κεφαλαίων ρευστότητας ύψους περίπου 125 δισ. ευρώ που αντλούν από την ΕΚΤ, η αύξηση της καταθετικής τους βάσης και φυσικά η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Οπως αναφέρουν τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη, η ομαλή διαδικασία επανακεφαλαιοποίησής τους, η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από το ευρωσύστημα και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών στη χώρα και στο τραπεζικό της σύστημα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την εύρυθμη λειτουργία και της οικονομίας. Και φυσικά το σταθερό πολιτικό περιβάλλον είναι η προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, που είναι αναγκαίος και ουσιαστικός παράγοντας για την τόνωση της οικονομίας.
Πηγή: fimotro