Για εκπλήρωση μιας φιλοδοξίας ζωής με την ανάδειξή του σε πρωθυπουργό κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times που επικεντρώνεται στην «πολιτική κρίση» του Αντώνη Σαμαρά.
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει, επίσης, «εύθραυστο» τον κυβερνητικό συνασπισμό Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Ο συνασπισμός που προέκυψε από τη συνεργασία του «με δύο μικρά κόμματα της αριστεράς» χαρακτηρίζεται «εύθραυστος». Η εφημερίδα σημειώνει μάλιστα ότι λίγοι αναλυτές στοιχηματίζουν πως ο 61χρονος ηγέτης θα μπορέσει να διατηρηθεί στην εξουσία για ολόκληρη τη διετή θητεία που έχει χαράξει για την κυβέρνησή του.
Εκτιμάται ότι οι ψηφοφόροι συσπειρώθηκαν γύρω από τη ΝΔ λόγω φόβων για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τους πιστωτές και έξοδο από την ευρωζώνη σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Η νίκη με το ποσοστό του σχεδόν 3%, μεγαλύτερη από όσο αναμενόταν, ανέτρεψε τα σχέδια Ελλήνων επιχειρηματικών ηγετών να εκδιώξουν τον κ. Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ και να τον αντικαταστήσουν με κάποιον νεότερο και λιγότερο εθνικιστή διάδοχο, σχολιάζει το δημοσίευμα των FT.
Αναφερόμενη στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε η οικονομική εφημερίδα γράφει ότι έχει ήδη παρακαμφθεί η δέσμευση του κ. Σαμαρά για μία μικρή κυβέρνηση τεχνοκρατών, καθώς το σχήμα που ανακοινώθηκε συνιστά «μία παλαιού τύπου κυβέρνηση με πιστούς του συντηρητικού κόμματος».
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σε μια σειρά περιπτώσεων. «Δημιούργησε φήμη ολισθηρών πολιτικών χειρισμών και αμφισβητήσιμης κρίσης λίγο μετά το διορισμό του ως νεαρότερου υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1990», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι FT αναφέρονται στην άσκηση βέτο στη διεθνή αναγνώριση της «μικρής και ευάλωτης δημοκρατίας της Μακεδονίας με αυτή την ονομασία» και στο ρόλο του κ. Σαμαρά στην «ανταρσία» που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Προστίθεται ότι σύμφωνα με φίλους του η επακόλουθη πολιτική απομόνωση για το μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίας που ακολούθησε άφησε βαθιές ψυχολογικές ουλές στον Αντώνη Σαμαρά.
Περιγράφεται η σταδιακή επανεμφάνιση του νέου πρωθυπουργού στο πολιτικό προσκήνιο, μέχρι την άρνησή του να στηρίξει την πρώτη διεθνή διάσωση της χώρας το 2010. Η εφημερίδα επικαλείται σύμβουλο του κ. Σαμαρά που δηλώνει ότι το λογικό θα ήταν να στηρίξει τη διάσωση και να απορρίψει ορισμένα μέτρα, αλλά εκείνος επέλεξε να κάνει το αντίθετο εξοργίζοντας τους πιστωτές της χώρας.
Σημειώνεται επίσης ότι οι επικριτές του κ. Σαμαρά αμφισβητούν την επιμονή του στη διεξαγωγή εκλογών, με σύμβουλό του να έχει δηλώσει ότι η επιμονή αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλο ιστορικό λάθος.
Παρά το γεγονός ότι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έφτασαν κοντά στο σημείο να στηρίξουν ενεργώς την προεκλογική εκστρατεία του Αντώνη Σαμαρά, προειδοποιώντας ότι με το ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα κινδύνευε με έξοδο από το ευρώ, πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το νέο πρωθυπουργό, προσθέτει το δημοσίευμα.
Η μακρά θητεία του κ. Σαμαρά στην ελληνική πολιτική έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με πολλούς ηγέτες, ιδίως της κεντροδεξιάς, όπως ο κ. Μπαρόζο. «Αλλά πολλές από αυτές τις σχέσεις έχουν διαταραχθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις υποστεί σοβαρό πλήγμα καθώς πολλοί στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο καταλογίζουν στον Έλληνα ηγέτη πολιτικά παιχνίδια τον τελευταίο χρόνο, με τον κ. Σαμαρά να θεωρείται ότι προτάσσει τις δικές του φιλοδοξίες έναντι του εθνικού συμφέροντος», αναφέρουν τέλος οι Financial Times.
ΠΗΓΗ: skai.gr