Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των ηγετών Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας στη Ρώμη με τον οικοδεσπότη Μάριο Μόντι να συγκεράσει τις θέσεις των Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην Eυρωζώνη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της EE την επόμενη εβδομάδα.
Η συνάντηση διεξάγεται στον απόηχο της δραματικής προειδοποίησης του Μάριο Μόντι ότι υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας, προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη.
Η «μίνι» Σύνοδος Κορυφής των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομικών της Ευρωζώνης άρχισε στις 15:15 (ώρα Ελλάδος) και στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός οργάνωσε τη διάσκεψη στην Ρώμη με την επιδίωξη να ασκηθεί ουσιαστική πίεση στο Βερολίνο, με την βοήθεια της Γαλλίας και της Ισπανίας, εκτιμούν οι Ιταλοί αναλυτές.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα της διάσκεψης, το Παρίσι και η Μαδρίτη φέρονται διατεθειμένες να στηρίξουν την ιταλική πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το διάδοχο σχήμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), για να αγοράζονται ομόλογα χωρών που δυσκολεύονται να δανειστούν από τις αγορές.
Μέχρι τώρα, το Βερολίνο κράτησε αρνητική στάση, αλλά ο Μόντι, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, πρόκειται να πει με έμφαση στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι «αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη της κυβέρνησής του».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει ότι η Γαλλία και η Ιταλία έχουν εκφρασθεί θετικά ως προς την επανεξέταση των όρων που έχουν τεθεί στην Αθήνα, κάτι που σχεδιάζουν να επαναλάβουν στη σημερινή συνάντηση.
Το κόστος δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία έχει υποχωρήσει οριακά, εν μέσω προσδοκιών ότι θα υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου.
Στόχος της συνάντησης της Παρασκευής είναι η εξεύρεση τρόπων για την επίτευξη της δημοσιονομικής και της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, ενώ δεν αποκλείεται να βρει την ευκαιρία η Ισπανία να ζητήσει επίσημα βοήθεια ύψους έως 100 δισ. ευρώ για τις τράπεζές της.
Όσον αφορά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να αντισταθεί στις πιέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για λιγότερο αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές και προτάσεις όπως ή έκδοση κοινών ευρωομολόγων, για την οποία όπως είπε πρόσφατα και ο Γάλλος πρωθυπουργός, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να γίνει πράξη.
«Έχουμε μία εβδομάδα να σώσουμε την Ευρωζώνη»
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση του οικοδεσπότη της μίνι-Συνόδου Κορυφής, Μ. Μόντι, ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μπορεί να είναι «δραματικές», θεωρώντας ότι η Ευρώπη θα γίνει λεία των κερδοσκόπων αν δεν υπάρξει συμφωνία κοινής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Μάριο Μόντι επισημαίνει ότι οι «4» της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο που έχει ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της «μόλυνσης» από την κρίση χρέους, ενώ ικανοποιεί και τη θέληση της Γερμανίας να επιβάλει κυρώσεις για «οικονομική ανευθυνότητα», και το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.
Προσέθεσε ότι άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας αφορούν «μια πληρέστερη ένωση τραπεζών, με προόδους όσον αφορά την ολοκληρωμένη και, ει δυνατόν ενιαία, επιτήρηση», και «μια κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων».
Ο Μόντι μίλησε για το σχέδιο που θα τεθεί την Παρασκευή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το οποίο θα αφορά «νέους φιλικούς προς την αγορά μηχανισμούς πολιτικής» και θα έχει ως στόχο «να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται -με την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ΕΕ για δημοσιονομική πειθαρχία».
Η μίνι Σύνοδος Κορυφής θα είναι μία ευκαιρία να επισημανθούν τα σημεία σύγκλισης και να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Η Ιταλία αναμένεται να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο.
ΔΝΤ: Σε …κρίσιμο σημείο η κρίση
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ, σε έκθεσή του, αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωζώνη προσπαθεί να επιλύσει την κρίση, επικρίνοντας παράλληλα τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, παρά τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, η αναστάτωση παραμένει, «προκαλώντας ερωτήματα ακόμη και για την βιωσιμότητα της ίδιας της Νομισματικής ¨Ενωσης».
Η λύση που προτείνει το ΔΝΤ για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς την Ευρωζώνη είναι να προχωρήσει η τραπεζική ένωση, να ενεργοποιηθεί περισσότερο η ΕΚΤ και να αναληφθεί, σε ένα βαθμό, από κοινού το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης.
Ζήτημα ημερών το ισπανικό αίτημα για βοήθεια
Το αίτημα για βοήθεια από την Ευρωζώνη θα υποβληθεί «αμέσως», δήλωσε την Παρασκευή ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, στο Λουξεμβούργο, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), τονίζοντας ότι θα προβεί στην ενέργεια αυτή αμέσως μόλις επιστρέψει στη Μαδρίτη.
«Όπως είπα χθες, αυτό θα γίνει αμέσως. Μόλις επιστρέψω στη Μαδρίτη, η επιστολή με την οποία θα ζητούμε βοήθεια θα είναι έτοιμη να σταλεί αμέσως», είπε.
Όπως ανέφερε ακόμα ο Ισπανός υπουργός, η πιθανότητα να δοθεί δάνειο απευθείας στις ισπανικές τράπεζες και όχι μέσω της κυβέρνησης, «είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εurogroup) συμφώνησαν άτυπα να χρησιμοποιηθεί ο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και να αναλάβει αργότερα τα δάνεια ο ESM, όταν τεθεί σε λειτουργία.
«Αυτό συμφωνήθηκε άτυπα, γιατί δεν υπάρχει ακόμα επίσημο αίτημα από την Ισπανία», φέρεται να είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος.