Σε κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα κατέληξαν τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ύστερα από διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην επιτροπή όπου συζητήθηκαν τα σημεία προγραμματικής σύγκλισης.
Το κείμενο το οποίο αποκλειστικά παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος» έχει παραδοθεί από τα μέλη της επιτροπής στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι αύριο, οπότε θα δοθεί το κείμενο στη δημοσιότητα…
Το τελικό κείμενο θα αποτελέσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τη βάση διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που απαρτίζεται από τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), όπως επισημαίνεται στο προοίμιο του κειμένου, θα έχει χρονικό ορίζοντα τετραετίας με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα.Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τον δρόμο της ανάπτυξης για τη χώρα και να αναθεωρήσει το Μνημόνιο, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Τα τρία κόμματα συμφωνούν ότι δεν αμφισβητούνται οι στόχοι του μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, του ελέγχου του χρέους αλλά και των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.
Οι Αρχές
Στρατηγικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση και η απεμπλοκή από τις δανειακές συμβάσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη λειτουργία της κυβέρνησης που θα έχει επιτελικό χαρακτήρα, θα λειτουργεί ενιαία, μακριά από κομματικά φέουδα και θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που τη στηρίζουν.
Οσον αφορά τις επιμέρους διαφωνίες, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διακηρύσσουν ότι θα υπάρχει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να μην αναστέλλεται το έργο της κυβέρνησης, αλλά και η συναίνεση που απαιτείται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη και των τριών αρχηγών, ενώ θα υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.
Το προοίμιο της προγραμματικής συμφωνίας προετοιμάζει και για την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής, προκειμένου το ελληνικό Κοινοβούλιο να προσαρμοστεί στους ρυθμούς παραγωγής νομοθετικού έργου, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο του στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.
Το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την ελάφρυνση των βαρών στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας από τον Σεπτέμβριο, ενισχύει τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, παγώνει τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ παράλληλα περιγράφει με σαφήνεια πως δεν θα γίνουν απολύσεις από το Δημόσιο.
Φορολογικό
Θέτει τις βάσεις για ένα νέο φορολογικό σύστημα με θέσπιση περιουσιολογίου και καθολικότητα του «πόθεν έσχες» καθώς και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, συμφωνήθηκε να διατηρήσει το κράτος την κυριότητα στα δίκτυα, ενώ περιγράφει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με ΣΔΙΤ επενδύοντας σε υποδομές και θέσεις εργασίας.
Σημαντικό κεφάλαιο των κυβερνητικών δεσμεύσεων αποτελεί η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, όπου αναγγέλλεται η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, ο έλεγχος από το 1974 του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και η δήμευση της περιουσίας όσων αποδειχτεί ότι έχουν πλουτίσει παρανόμως.
ΠΗΓΗ: TO ΕΘΝΟΣ