Αύριο στις 11 το πρωί ορκίζεται η νέα Βουλή, ενώ την Παρασκευή θα εκλεγεί το προεδρείο του Κοινοβουλίου, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να είναι η πρόταση της Ν.Δ. για τη θέση του Προέδρου της Βουλής και να αναμένεται να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των κομμάτων.
Διαξιφισμούς μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς, εξάλλου, έχει προκαλέσει η χωροταξία της νέας Βουλής, καθώς το ΚΚΕ παραμένει κυριολεκτικά… αμετακίνητο στα μπροστινά έδρανα της αριστερής πτέρυγας, παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική του δύναμη είναι η μικρότερη αυτής της Βουλής.
Τελικώς, η υποχώρηση εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ έδωσε τη λύση και έτσι οι θέσεις των βουλευτών θα μείνουν ως έχουν, με το κόμμα του κ. Κουβέλη να περιορίζεται στα… ορεινά.
Παραμένει προς επίλυση το θέμα του έβδομου αντιπροέδρου, που «προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης» δηλαδή τη Χρυσή Αυγή.
Οι βουλευτές της ΧΑ, μόνοι τους, δεν επαρκούν για την πλειοψηφία του άρθρου 67 του Συντάγματος (όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή των αντιπροέδρων), εκτός εάν θεωρηθεί «πλειοψηφία» ο οποιοσδήποτε αριθμός θετικών ψήφων, καθώς για τις θέσεις των αντιπροέδρων δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι.
Η ημέρα ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν έχει οριστεί ακόμα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, «η Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού (σ.σ. ο κ. Σαμαράς ορικίστηκε την 20ή Ιουνίου 2012) , η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής».
Εκτιμάται ωστόσο ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει την 4η Ιουλίου, για να ολοκληρωθεί την 6η Ιουλίου τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ