ΑΠΟΨΗ
του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
O κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης διετέλεσε, μέχρι πρόσφατα, ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσιγκτον. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να αξιοποιήσει την πολύτιμη εμπειρία του και το γεγονός ότι γνωρίζει τη “γλώσσα” των γκρίζων κοστουμιών της BlackRock…
Αυτά προς βεβαίωση ότι ο κ. Ρουμελιώτης δεν είναι ούτε…συριζαίος, ούτε, φυσικά, άνθρωπος δίχως επαρκή γνώση και συναίσθηση όσων λέει.
Στην κυριακάτικη πρωϊνή εκπομπή του Mega (έχει κι αυτό τη σημασία του), ο γνώστης των ισορροπιών στο ΔΝΤ ομολόγησε πως α΄πό την πρώτη στιγμή, πριν, δηλαδή, υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο (Μάϊος 2010), η ηγεσία του ΔΝΤ γνώριζε πως παρά τα μέτρα που είχαν ήδη αποφασιστεί το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμο.
Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ομάδα στελεχών του Ταμείου, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, είχαν εισηγηθεί (από τότε) αναδιάρθρωση του χρέους (PSI), αλλά η ομάδα Τόμσεν που είχε “το πάνω χέρι” αντέδρασε και απέρριψε την πρόταση.
Η δήλωση- ομολογία του κ. Ρουμελιώτη έχει τεράστια σημασία καθώς αποκαλύπτει πως η ηγεσία του ΔΝΤ γνώριζαν πως, παρά την επικείμενη, τότε, εφαρμογή του μνημονίου, το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε ποτέ να κινηθεί σε επίπεδο βιωσιμότητας.
Επί δύο χρόνια, δηλαδή, εξαθλίωναν τον ελληνικό λαό, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση, γνωρίζοντας πως παρά τα όποια μέτρα ο απώτερο στόχος που ήταν να καστεί βιώσιμο το χρέος δεν ήταν, πρακτικά, εφικτός.
Πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τις προ μηνών δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αποκάλυψε πως κατά τις επαφές και συνομιλίες του με τη Μέρκελ, την Κομισιόν, τον Τρισέ, τον Στρος Καν και άλλους κατανόησε πως “η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο”.
Που καταλήγουμε; Την επίμαχη περίοδο πριν τον Μάϊο του 2010 και αμέσως μετά εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα πολιτικές εξαιρετικά επισφαλείς και επικίνδυνες για τη χώρα και τον λαό της. Κι όλα αυτά εν γνώση της τρόϊκας και της ελληνικής κυβέρνησης.
Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα πως απαιτείται σοβαρή και σε βάθος διερεύνηση. Κάποιοι έχουν πολιτικές, τουλάχιστον, ευθύνες. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός συμφώνησε παρασκηνιακά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να μην προχωρήσει η εξεταστική για το Μνημόνιο, κάτι που αποτέλεσε δέσμευση του κ. Σαμαρά.
Για ακόμα μία φορά επιχειρείται συγκάλυψη ενός σοβαρότατου οικονομικού και κοινωνικού εγκλήματος. Αυτή τη φορά από μία κυβέρνηση τριών κομμάτων, τα δύο εκ των οποίων κυβερνούν επί 38 χρόνια. Το τρίτο προσφέρει, απ΄ ότι φαίνεται, άλλοθι και “καλή μαρτυρία”…