Την ανάγκη περαιτέρω «διαχείρισης του εργασιακού κόστους στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια» εξήγγειλε ο επικεφαλής της task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα κύριος Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέδριο, με θέμα «Εξαγωγές εφαλτήριο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση», σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για νέες μειώσεις μισθών…
Τη μεγάλη του ικανοποίηση, για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε μετά τις επαφές του με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης ο επικεφαλής της Task Force (Ομάδα Δράσης) Χορστ Ράιχενμπαχ, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.
«Υπάρχει καθαρή αποφασιστικότητα» και «βούληση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε βαθμό που δεν έχω ξαναδεί ως τώρα στην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης η αίσθηση του επείγοντος» είπε.
Προσεκτικός ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε ότι τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής τις καθορίζει μόνο η ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας, ωστόσο, με νόημα ότι πλέον χρειάζεται εφαρμογή των συμφωνηθένων και όχι άλλα λόγια, δίνοντας και μια εικόνα για το πόσο βαρύ είναι για παράδειγμα το έργο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, στο περιθώριο του συνεδρίου με θέμα: «οι εξαγωγές εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση», ο κ. Ράιχενμπαχ, λίγο πριν αναχωρήσει από τη χώρα μας, αναφέρθηκε στο κλίμα μετά τον πρώτο κύκλο επαφών που είχε με τη νέα κυβέρνηση, καθώς και στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τις ελληνικές αρχές.
Ερωτηθείς ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τις επαφές που είχατε με τα μέλη της νέας κυβέρνησης, απάντησε ότι «υπάρχει καθαρή αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δράσει και υπάρχει η βούληση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε βαθμό που δεν έχω ξαναδεί ως τώρα στην Ελλάδα.
» Υπάρχει επίσης η αίσθηση του επείγοντος, ότι δηλαδή η επιτυχία και τα αποτελέσματα πρέπει να έρθουν γρήγορα και τέλος είδα ότι στις σχέσεις με την Τask Force υπάρχει ανοικτή διάθεση, να συνεχίσουμε μια πολύ εποικοδομητική και στενή συνεργασία, για την παροχή τεχνικής βοήθειας, την οποία προσφέρουν πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ και πολλοί διεθνείς οργανισμοί στις ελληνικές αρχές».
Στη διαπίστωση, λοιπόν, του δημοσιογράφου ότι «δηλαδή είστε ικανοποιημένος» ο κ. Ράιχενμπαχ υπερθεμάτισε λέγοντας «είμαι πολύ ικανοποιημένος. Όλες οι πλευρές αποσαφήνισαν τις αλλαγές και την πρόοδο που επιδιώκουν, καθώς και τί μπορούμε να συνεισφέρουμε από την πλευρά της Ομάδας Δράσης, ώστε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους».
Στην ερώτηση ποιό θα είναι το επόμενο βήμα, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης είπε ότι «το επόμενο βήμα είναι ότι τώρα πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Όχι άλλα λόγια. Πρέπει να περάσουμε στις πράξεις. Και ΄μεις επίσης πρέπει να ενεργοποιηθούμε, όπως έδειξε και το σημερινό παράδειγμα, ο κόσμος θέλει διευκόλυνση των εξαγωγών, την απλούστευση των διαδικασιών και νομίζω ότι αυτό θα έχει θετική επίπτωση στο επιχειρηματικό κλίμα».
Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία; ερωτήθηκε ακόμη ο κ. Ράιχενμπαχ.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα καθορίσει τις προτεραιότητες. Όποιες και να είναι αυτές, εμείς θα είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε».
Ζητώντας του να εξειδικεύσει για ποιο υπουργείο υπάρχει περισσότερο η αίσθηση του επείγοντος, επανάλαβε ότι «δεν είναι δική μου δουλειά. Δουλειά μου είναι να στηρίζω όποια προτεραιότητα προκρίνει κάθε υπουργείο για συνεργασία».
Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «ο νέος υπουργός Ανάπτυξης πάντως έχει πολύ ευρύ χαρτοφυλάκιο, τόσα θέματα τα οποία είναι πολύ κρίσιμα για το μέλλον της Ελλάδας και η καλή συνεργασία για τα θέματα αυτά αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση.»
» Ο κ. Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος για τα διαρθρωτικά ταμεία. Έχουμε ετοιμάσει μια επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χάαν ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.»
» Ο υπουργός Ανάπτυξης είναι επίσης αρμόδιος και για το επιχειρηματικό περιβάλλον, για το οποίο έχουμε ετοιμάσει σειρά μέτρων, όπως για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, αλλά σ’ αυτό το θέμα θα παίξουν ρόλο και άλλοι φορείς και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)».
ΠΗΓΗ: tovima.gr