ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Ο ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΕΓΑΛΟΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ Γ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ…
Ο γνωστός κυπριακής καταγωγής εφοπλιστής Γ. Προκοπίου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr, ο επικρατέστερος διεκδικητής του Αστέρα της Βουλιαγμένης ,…
τον οποίο πωλεί, όπως είναι γνωστό, η Εθνική Τράπεζα που κατέχει περίπου τα 2/3 των μετοχών της εταιρείας. Ο εφιπλιστής – τον οποίο είχε βάλει στο στόχαστρο ο πρώην υπ. Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης για τις δραστηριότητές του με off shore εταιρείες- δηλώνει πως έχει φιλόδοξα σχέδια για την περιοχή όπου έχει ήδη αγοράσει μεγάλες εκτάσεις, μεταξύ αυτών και δεκάδες στρέμματα που ανήκουν στην Εκκλησία.
Ο Αστέρας Βουλιαγμένης αποτελεί, για πολλούς, το μεγαλύτερο real estate project σε όλη την Ευρώπη και εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο αξιοποίησης όλης της περιοχής από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, κατά τα πρότυπα της Κυανής Ακτής και της Ιταλικής Ριβιέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προκοπίου έχει ήδη ενημερώσει με “απεσταλμένο” τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει προσωπικά να φέρει επενδυτές για να υλοποιηθεί το σχέδιο. Κατά τον εφοπλιστή η παραλιακή λεωφόρος (Ποσειδώνος) πρέπει να μετακινηθεί βορειότερα ώστε να δημιουργηθούν πεζόδρομοι και να αυξηθεί το πλάτος της παραλίας, καθώς επίσης και να δωθεί η δυνατότητα κατασκευής κτιρίων με χαμηλό συντελεστή δόμησης.
Για τον Αστέρα, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, το τίμημα που ακούγεται είναι 160 εκατ. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο είναι βέβαιο πως θα υπάρξει βέτο από την πλευρά της Δημ.Αρ και βουλευτών της ΝΔ, καθώς θεωρείται εξευτελιστικό για μία έκταση σε προνοαμική θέση. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνά κανείς πως η περιοχή του Λεμού είναι από τις ακριβότερες παγκοσμίως…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Σκάνδαλο το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης
Είναι δυνατόν ένα «φιλέτο»-σύμβολο του τουριστικού και ξενοδοχειακού χώρου στην Ελλάδα, στο οποίο κάποτε, όχι και πολύ παλιά, ξένα επενδυτικά κεφάλαια είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να επενδύσουν έως και 5 δισ. ευρώ, τώρα να κινδυνεύει να… ξεπουληθεί για ούτε 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο 1/20;
Και όμως, πλέον αυτό το ενδεχόμενο είναι περισσότερο από ποτέ ανοιχτό, καθώς η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας διοχετεύει ότι θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη εάν πετύχει αντάλλαγμα της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστήρ Παλάς στη Βουλιαγμένη, για το οποίο κάνουμε σήμερα λόγο.
Όπως γίνεται αντιληπτό, με απλά λόγια, το συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης φαίνεται ότι «βγαίνει στο σφυρί»! Και για να αποκτήσουν.. τζάμπα το μεγαλύτερο «φιλέτο» των Βαλκανίων μαθαίνουμε ότι ενδιαφέρονται ισχυροί εγχώριοι όμιλοι και εφοπλιστικά συμφέροντα. Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο σκανδαλώδης, αν συνεκτιμηθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι» το Κατάρ μαζί με Αραβικά funds είναι διατεθειμένο να δαπανήσει 1,5 έως 2 δισ. για τον Αστέρα.
Αυτό καταδεικνύει ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου αλλά και του βασικού μετόχου (Εθνική) είναι να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός με αδιάβλητες διαδικασίες και υψηλότατο αρχικό τίμημα. Είναι σαφές ότι εάν αυτό δεν συμβεί, δηλαδή γίνει ξεπούλημα, ευθύνες θα έχουν τόσο ο βασικός μέτοχος του συγκροτήματος, όσο και το Δημόσιο, που φαίνεται ότι δεν έχουν και ιδιαίτερη διάθεση να… διαπραγματευτούν την πώληση του «φιλέτου» με όρους που να προασπίζουν τα συμφέροντα της τράπεζας, και του κράτους.
Το θέλουν… τζάμπα!
Οι πλευρές φέρονται να ορέγονται την εξαγορά του συγκροτήματος με όρους και τιμήματα που απέχουν παρασάγγας από τα προαναφερθέντα νούμερα αλλά και σε σχέση με την πραγματική αξία του και τις υπεραξίες που κρύβει, επιχειρούν όχι να εξαγοράσουν αλλά να αρπάξουν τον Αστέρα.
Και μπορεί η κρίση να έχει φέρει κάμψη στις τιμές υποχρεώνοντας τους πωλητές να ρίξουν τις τιμές, προς όφελος των όποιων υποψήφιων αγοραστών-επενδυτών, ωστόσο, εδώ είναι ορατό το ενδεχόμενο να ξεπουληθεί το συγκρότημα! Το οποίο ορέγονται, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, και συγκεκριμένα εφοπλιστικά συμφέροντα. Γιατί τα 200 ή τα 250 εκατ. ευρώ μάλλον είναι «ψίχουλα» για ένα συγκρότημα που αναπτύσσεται όχι απλώς σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αττικής, αλλά σε μια από τις καλύτερες τοποθεσίες της ΝΑ. Ευρώπης!
Η ξενοδοχειακή μονάδα ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, που είναι βασικός μέτοχος της εισηγμένης Αστήρ Παλάς, κατέχοντας επισήμως ποσοστό άνω του 85%. Ενώ ως συμμετοχή του Δημοσίου εννοείται η κατοχή ενός σημαντικού μέρους της έκτασης, κάπου το 1/3 του οικοπέδου όπου είναι χτισμένο το συγκρότημα.
Και υπενθυμίζεται ότι σχετικά πρόσφατα ο επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κ. Μητρόπουλος, ανέφερε ότι στον σχεδιασμό πώλησης ακινήτων του κράτους περιλαμβάνεται και αυτή της συμμετοχής του Δημοσίου στον Αστέρα Βουλιαγμένης, που θα διατεθεί μαζί με το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επιθυμεί να απεμπλακεί από τη συγκεκριμένη επένδυση.
Είναι δυνατόν;
Σχετικά με την προώθηση της διαδικασίας πώλησης του συγκροτήματος προκύπτουν ζητήματα. Που δεν σχετίζονται μόνο με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με τυχόν νομικά θέματα κ.λπ. Αλλά σχετίζονται και με το θέμα της αξίας του κορυφαίου φιλέτου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα συγκρότημα που αναπτύσσεται σε μια έκταση σχεδόν 300 στρεμμάτων, περιλαμβάνει διαφορετικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, δυναμικότητας σχεδόν 300 κλινών, ξενοδοχείο υπό ανακαίνιση, συνεδριακές αίθουσες, χώρους εκδηλώσεων, bungalows, το εστιατόριο πολυτελείας «Matsuhisa Athens», επιπλέον εστιατόρια, pool bars, ελικοδρόμιο, τη διπλανή παραλία Astir Beach κ.λπ.
Θυμίζουμε επίσης ότι η ΕΤΕ προ 4ετίας περίπου είχε προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ (με τιμή διάθεσης τα 4,6 ευρώ) περίπου, για να ενισχύσει το συγκρότημα, το management του οποίου προ ετών είχε περάσει στην εταιρεία Starwood. Παράλληλα, έχουν γίνει επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, μόλις πρόσφατα η ΕΤΕ κέρδισε διαγωνισμό για την εκμετάλλευση και διαχείριση της μαρίνας Βουλιαγμένης προσφέροντας τίμημα 43 εκατ. ευρώ (διπλάσιο από αυτό της Lamda Development) για ένα project με ετήσια EBITDA 1 εκατ. ευρώ!
Δεν μπορεί, δηλαδή, να προσφέρει η ΕΤΕ κάπου 43 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της μαρίνας, έστω για 20-30 έτη, και να δείχνει ικανοποιημένη αν πετύχει τίμημα 200-300 εκατ. ευρώ για όλο το συγκρότημα! Ή έχει βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη, και αυτό προκαλεί ερωτήματα, ή έδωσε προσφορά τεράστια για τη μαρίνα, επίσης θέμα που εγείρει απορίες…
Ούτε μπορεί να επικαλείται τη χρηματιστηριακή αξία του Αστέρα στο Χ.Α., που μόλις και μετά βίας, και αφού κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες περί πώλησής του, ανέβηκε στα 150 εκατ. ευρώ (τιμή μετοχής κάπου στα 2,35 ευρώ)! Τόσο απαξιωμένο είχε αφήσει στο ταμπλό το συγκρότημα η Εθνική, που κατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών του…__
Zήτημα ευθυνών για ΕΤΕ και κράτος
ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, στην αγορά θεωρείται σημαντικό θέμα η πώληση του Αστέρα με όρους συμφέροντες και όχι προς όφελος των υποψήφιων αγοραστών. Κάτι που θα αποτελέσει «οδηγό» και για άλλες αντίστοιχες κινήσεις. Μην ξεχνάμε ότι το Δημόσιο επιθυμεί να πουλήσει ουκ ολίγες συμμετοχές του στο real estate. Ήδη στην πιάτσα κυκλοφορούν φήμες ότι επίκειται ξεπούλημα αυτών, με τον ίδιο τρόπο που προετοιμάζεται η παραχώρηση του Αστέρα σε επιχειρηματικά σχήματα. Και μην ξεχνάμε το γεγονός ότι σε ένα βαθμό το Δημόσιο (δηλαδή η κοινωνία, οι πολίτες, όλοι μας) έχει ενισχύσει την Εθνική Τράπεζα μέσω κεφαλαίων, εγγυήσεων, προνομιούχων μετοχών κ.λπ. Άρα, όσο περισσότερα κεφάλαια διεκδικήσει η ΕΤΕ για την πώληση της όποιας συμμετοχής της, τόσο καλύτερο είναι αυτό για το κράτος!
Προφανώς λοιπόν, εφόσον το συγκρότημα οδεύσει προς… ξεπούλημα, θα πρέπει να δικαιολογήσουν αυτή την ενέργεια, ίσως και να λογοδοτήσουν έναντι των μετόχων και των πολιτών, τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και το Δημόσιο! Και οφείλουν οι εμπλεκόμενες πλευρές να έχουν κατά νου ότι ίσως βρεθούν ενώπιον αντιδράσεων και ενεργειών απ’ όσους (π.χ. μέτοχοι κ.λπ.) θεωρήσουν ότι το συγκρότημα θα πουληθεί τζάμπα εις βάρος των συμφερόντων τους.