Τις πολιτικές αποφάσεις για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως είναι το πακέτο των νέων μέτρων, το νέο μεσοπρόθεσμο για τη διετία 2013-2014 και το νοικοκύρεμα της δημόσιας διοίκησης με στόχο να μειωθεί κατά 30%, αναμένεται να λάβουν οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης στη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του κλιμακίου της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την τρόικα ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές, ώστε να τεθεί η βάση της επαναδιαπραγμάτευσης σε πολιτικό
επίπεδο από τον Σεπτέμβριο.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας αναμένεται να παρουσιάσει δύο σενάρια για την περικοπή των 11,5 δισ. ευρώ: το πρώτο θα προβλέπει τη λήψη των μέτρων με τα σημερινά δεδομένα τη διετία 2013 – 2014 και το δεύτερο θα είναι πιο αισιόδοξο, καθώς θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση κατά δύο έτη.
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα εξετάσουν τα ισοδύναμα μέτρα, αλλά και τον κατάλογο με τις προτάσεις των υπουργών για το νοικοκύρεμα των υπουργείων και τα πρόσωπα για τη στελέχωση του κρατικού τομέα.
Στόχος είναι η αποφυγή περαιτέρω μειώσεων σε μισθούς, καθώς και η αποφυγή απολύσεων στο Δημόσιο.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τους υπουργούς να ετοιμάσουν συγκεκριμένο σχέδιο για το ποιες υπηρεσίες μπορούν να καταργηθούν, να συγχωνευτούν ή να αλλάξουν λειτουργία με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ορθότερη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.
Στη σύσκεψη θα συζητηθούν, επίσης, οι προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Μεταξύ αυτών είναι η πληρωμή κατά 50% των κληρικών από το κράτος και η επιβολή πλαφόν στην ανώτατη σύνταξη.
Διαδοχικές συσκέψεις με επτά υπουργούς έχει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να καθοριστούν τα πεδία περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία. Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν οι περικοπές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν τα υπουργεία Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Παιδείας
Στις συσκέψεις αναμένεται να λάβουν μέρος οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως Αν. Μανιτάκης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας Ανδρ. Λυκουρέτζος, Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να μειώσει δαπάνες ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ, με βασικούς άξονες το πλαφόν στις συντάξεις, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και τις περικοπές 10-20% κατά μέσο όρο στα εφάπαξ.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει -βάσει του Μνημονίου- να συνεισφέρει 2,1 δισ. ευρώ μέσω της μείωσης των διοικητικών δομών κατά 30%, των λουκέτων σε οργανισμούς και του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις ενώ για την αποφυγή των απολύσεων αντιπροτείνονται οι μετατάξεις.
«Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραστικά και μειώνεται ακόμη περισσότερο σε ετήσια βάση από την τήρηση της αναλογίας 1/5 στο στενό δημόσιο τομέα και του 1/10 στις ΔΕΚΟ. Το ίδιο ισχύει και για το μισθολογικό κόστος» αναφέρει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Με πρόταση για περικοπή 50 εκ. ευρώ ετησίως από λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις εποπτευόμενων οργανισμών προσέρχεται στη σύσκεψη το υπουργείο Παιδείας, ενώ συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΤΕΙ δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Περικοπές 300 εκ. ευρώ προτείνει το υπουργείο Υγείας μέσω της συγχώνευσης των υπηρεσιών, της μείωσης λειτουργικών εξόδων και της συγκέντρωσης των υπηρεσιών στο νέο κτίριο της Κηφισίας.
ΠΗΓΗ: in.gr