Η Ομάδα Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές, κατά την 13η συνάντησή της (16/11/2012), εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλα τα διαθέσιμα συστήματα επιτήρησης της κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Επιτήρηση σε κουνούπια, σε άγρια και οικόσιτα πτηνά, σε ιπποειδή και στον άνθρωπο. Από τα διαθέσιμα δεδομένα στην ελληνική επικράτεια το τελευταίο θετικό κρούσμα λοίμωξης από ΙΔΝ σε άνθρωπο ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 7/10/2012, ενώ το τελευταίο θετικό αποτέλεσμα από όλα τα συστήματα καταγράφηκε σε ιπποειδές στις 10/10/2012. Δεδομένου ότι έχει παρέλθει χρόνος μεγαλύτερος από δύο περιόδους μετάδοσης του ΙΔΝ χωρίς τη καταγραφή άλλου θετικού κρούσματος σε οποιοδήποτε σύστημα επιτήρησης, δεν υπάρχουν ενδείξεις κυκλοφορίας του ΙΔΝ στην Ελλάδα πέραν της 10/11/2012.
———————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
Ο ιός του ΔΝ μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Η
επιδημιολογική επιτήρηση, το
συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και
η ενημέρωση του κοινού για την προστασία από τα κουνούπια, αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.
————————————————————————————————————————————————————————————
Το καλοκαίρι-φθινόπωρο 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ). Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι το Νοέμβριο 2010, διαγνώστηκαν συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν κρούσματα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και 71 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα). Σημειώθηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Για να διαβάσετε περισσότερα σε σχέση με την επιδημία του 2010 πατήστε
εδώ. Το 2011 διαγνώστηκαν συνολικά 101 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τα οποία 76 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 25 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Καταγράφηκαν 9 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα. Το τελευταίο περιστατικό εμφάνισε συμπτώματα στις 18 Οκτωβρίου 2011. Για να διαβάσετε περισσότερα σε σχέση με την επιδημία του 2011 πατήστε
εδώ.