Σε μια περίοδο έντονης φημολογίας πως το Ισραήλ προετοιμάζεται, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις, για μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον μελών του διπλωματικού προσωπικού των πρεσβειών του Ισραήλ στην Ινδία και τη Γεωργία ήρθαν να κλιμακώσουν επικίνδυνα την ένταση…
Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε ευθύς αμέσως ως υπεύθυνους το Ιράν – «τον μεγαλύτερο εξαγωγέα τρόμου παγκοσμίως», όπως είπε – και «την προτεζέ του», τη λιβανική Χεζμπολάχ. Η Τεχεράνη αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, η Χεζμπολάχ αρνήθηκε κάθε σχόλιο. Αλλά στον μυστικό πόλεμο που μοιάζει να διεξάγεται χρόνια τώρα ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, οι επίσημες δηλώσεις ελάχιστη σημασία έχουν.
Οι επιθέσεις στο Νέο Δελχί και την Τιφλίδα ήταν σχεδόν ταυτόχρονες. Στην πρωτεύουσα της Ινδίας, η Τάλια Γεοσούα Κορέν, σύζυγος του ακόλουθου του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, κατευθυνόταν με αυτοκίνητο που έφερε διπλωματικές πινακίδες προς το Σχολείο της Αμερικανικής Πρεσβείας προκειμένου να παραλάβει τα παιδιά της όταν, μόλις 500 μέτρα από την κατοικία του ινδού Πρωθυπουργού, ένας μοτοσικλετιστής προσέγγισε το όχημα και κόλλησε στο πίσω του μέρος μια μαγνητική βόμβα. Λίγα μέτρα πιο πέρα, η βόμβα εξερράγη και το αυτοκίνητο πήρε φωτιά. Η Κορέν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα από θραύσματα. Ελαφρύτερα τραυματίστηκαν ο οδηγός της, ο 42χρονος Μανόι Σάρμα, και ακόμα δύο επιβαίνοντες σε κοντινό αυτοκίνητο.
Περίπου την ίδια ώρα, ένας οδηγός της ισραηλινής πρεσβείας στην Τιφλίδα αντιλήφθηκε στο κάτω μέρος του αμαξώματος ένα ύποπτο πακέτο και κάλεσε την Αστυνομία, που ανακάλυψε μέσα σε αυτό μια χειροβομβίδα και την εξουδετέρωσε.
ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ. Τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ, σημειώνουν οι αναλυτές, έχουν λόγους να θέλουν να επιτεθούν στο Ισραήλ. Μόλις τον περασμένο μήνα δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη – με μαγνητική βόμβα την οποία κόλλησε μοτοσικλετιστής στο αυτοκίνητό του… – ο Μοσταφά Αχμαντί Ροσάν, ο πέμπτος κατά σειρά ιρανός πυρηνικός επιστήμονας που χάνει βίαια τη ζωή του τα τελευταία δύο χρόνια. Το Ιράν καταγγέλλει σταθερά ως υπεύθυνους τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, τη διαβόητη Μοσάντ – και για αυτές τις δολοφονίες, και για τις μυστηριώδεις εκρήξεις σε ιρανικές στρατιωτικές βάσεις, και για τον Stuxnet, το ηλεκτρονικό «σκουλήκι» που προκάλεσε το 2010 προσωρινή απώλεια του ελέγχου κάποιων ιρανικών μηχανών φυγοκέντρισης. Από την άλλη πλευρά, την Κυριακή συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία στη Δαμασκό του Ιμάντ Μουγκνίγιε, επικεφαλής εξωτερικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ και ενός από τους πλέον κυνηγημένους ανθρώπους στον κόσμο – και για αυτήν την επίθεση είχε κατηγορηθεί το Ισραήλ, το οποίο είχε μάλιστα ζητήσει πρόσφατα από τις διπλωματικές αποστολές του να βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της επετείου.