Σε ράλι επιδίδονται οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη μετά το ισχυρό μήνυμα του Μάριο Ντράγκι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θα κάνει ό,τι χρειαστεί» για να προασπίσει το κοινό νόμισμα, παρεμβαίνοντας πιθανώς στις αγορές κρατικών ομολόγων για τη θωράκιση αδύναμων κρίκων όπως η Ισπανία. Οι δηλώσεις Ντράγκι γύρισαν το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, το ευρώ ανακάμπτει, οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν πτώση, ενώ σε θετικό έδαφος άνοιξε και η Γουόλ Στριτ.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να πράξει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύσει το ευρώ» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε διάσκεψη επενδυτών στο Λονδίνο, σημειώνοντας πως το κοινό νόμισμα είναι «μη αναστρέψιμο και θα το κάνουμε μη αναστρέψιμο».
Ακολούθησε στροφή στις αγορές με τον γερμανικό δείκτη DAX 30 να ενισχύεται κατά 1,6% στις 6.509,79 μονάδες, και τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει άνοδο 2,9% και να διαμορφώνεται στις 3.169,57 μονάδες. Στη Βρετανία, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 5.566, 71 μονάδες.
Το Χρηματιστήριο στο Μιλάνο «πέταξε» με άνοδο έως και 5%, ανακάμπτοντας μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της Ένωσης Ιταλών Βιομηχάνων Confindustria, η οποία δεν «βλέπει» πλέον ανάκαμψη έως τα τέλη του 2012.
Το ευρώ ανέκαμψε στα 1,2295 δολάρια, και την ίδια στιγμή πυροδοτήθηκε πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας έπεσε στο 6,97% από 7,32% νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης. Υψηλότερα κινήθηκε και ο ισπανικός IBEX κατά 3,13% στις 6.193 μονάδες.
Σε θετικό κλίμα άνοιξε και η Γουόλ Στριτ με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να διαμορφώνεται στις 12,913 μονάδες (άνοδος 234 μονάδων) και τον δείκτη Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, να κινείται στις 1.361 μονάδες (άνοδος 23 μονάδων).
Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη σε υποτονικό κλίμα, με την επικράτηση ήπιων πτωτικών τάσεων και την αγορά να κινείται με περιορισμένες διακυμάνσεις και με συνεχείς εναλλαγές προσήμου. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 583,20 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,83%.
«Απολύτως θετική» χαρακτήρισε, εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι, βάσει της οποίας αποστολή της ΕΚΤ είναι και να επεμβαίνει στην περίπτωση μεγάλης ανόδου των επιτοκίων δανεισμού ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης.
«Στο βαθμό που το μέγεθος των ασφαλίστρων κινδύνου για το κρατικό χρέος [το κόστος δανεισμού] δυσχεραίνει τη λειτουργία των καναλιών μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, αυτά εισέρχονται στο πεδίο της εντολής μας» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Και όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί τώρα ξανά στην ΕΚΤ μετά την πολύ μεγάλη άνοδο των ισπανικών επιτοκίων, η οποία απειλεί για άλλη μια φορά τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
«Δεν μπορώ να μπω στη θέση του ΕΤΧΣ, ούτε της ΕΚΤ, των οποίων σέβομαι την ανεξαρτησία. Θέλω απλώς να πω εδώ ότι αυτή η διάσταση, η διάσταση της επέμβασης στις αγορές δεν θα πρέπει να παραμείνει στο κενό» δήλωσε επίσης ο Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη αγορά χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Δεν θα πρέπει να είναι μόνο μια φράση στα συμπεράσματα ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» συνέχισε αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, και ζήτησε για άλλη μια φορά να εφαρμοστούν γρήγορα οι αποφάσεις της Συνόδου.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου προβλέπουν την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί βοήθειας για μια άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η διεύρυνση αυτή του ρόλου των δύο ταμείων, του EFSF και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ανταποκρίνεται στα επίμονα αιτήματα της Ιταλίας και κυρίως της Ισπανίας, η οποία επιζητεί να αποφύγει το ενδεχόμενο το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος σε σημείο που να καταστεί μη βιώσιμο.
ΠΗΓΗ: in.gr