Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μοιάζει ως η ύστατη λύση για να διασωθεί η Ελλάδα, ιδίως από τη στιγμή που το πρώτο «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSI) αποδεικνύεται πως «δεν στάθηκε ικανή να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της φερεγγυότητας»!…
Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Reuters που μεταδίδει πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται ένα σχέδιο, για την ακρίβεια «ένα τελευταίο σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει και άλλο το χρέος της και να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης».
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες θα «κουρευτούν» έως και 30%.
Στόχος του νέου «κουρέματος» θα είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 70 με 100 δισ. ευρώ ώστε να φτάσει το 100% ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας. Κάτι τέτοιο, εντούτοις, συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν ζημιές στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν, ενώ πιθανή είναι και η εμπλοκή των κρατών. Τόσο, δηλαδή, η ΕΚΤ όσο και ορισμένες κεντρικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.
Βάσει του δημοσιεύματος, τέλος, το σχέδιο αυτό βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν γίνει επίσημες συζητήσεις.
Ωστόσο, η πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και απαιτείται «επιθετική δράση», προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, αλλά και η Κομισιόν έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι οποίες αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε θα συνεχιστεί η αξιολόγηση της τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος.
Για το θέμα όμως γράφει και η αμερικανική Wall Street Journal, η οποία επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, που ανέφεραν στην εφημερίδα πως η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας έχει δημιουργήσει μια τρύπα τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης!
Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα στοιχεία της τρόικας δείχνουν πως για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη υπάρχει ανάγκη κουρέματος (write down) και στον επίσημο τομέα (OSI), το οποίο θα αντιστοιχεί σε αυτό το χρηματοδοτικό κενό, καθώς και η εύρεση επιπλέον κεφαλαίων για την επιμήκυνση του προγράμματος.
“Το κούρεμα στους ιδιωτικούς επενδυτές αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετό” ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο στο τέλος της δεκαετίας το ονομαστικό χρέος της Ελλάδας μπορεί να είναι ως και 30 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από το στόχο του Μαρτίου.
“Υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει πιθανότατα υπέρβαση που θα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ, οπότε αν θέλει κάποιος να φέρει το χρέος πίσω σε ένα βιώσιμο μονοπάτι πρέπει είτε να δώσει στην Ελλάδα περισσότερα κεφάλαια, είτε να δεχτεί χτύπημα σε αυτά που έχει στην κατοχή του” πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Σε κάθε περίπτωση αυτή την στιγμή η ΕΚΤ και οι εθνικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 52 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 16 δισ. ευρώ βρίσκονται σε διμερή δάνεια ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από το 2010 και στο δεύτερο πακέτο διάσωσης. Επίσης το ΔΝΤ έχει προσφέρει περίπου 27 δισ. ευρώ.
Όπως μεταδίδει η WSJ, η κυβέρνηση στην Αθήνα ελπίζει ακόμα ότι οι πιστωτές θα έρθουν σε κάποια συμφωνία για αυτό το ζήτημα.
“Έχει γίνει κατανοητό ότι αν τραβήξουν τώρα την πρίζα από την Αθήνα, μπορεί να προκληθεί μια καταστροφή για άλλες χώρες όπως η Ισπανία, καθώς οι αγορές θα πειστούν ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να αντέξει την κρίση χρέους” ανέφερε άλλος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τη WSJ, είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να ζητήσει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά να διαπραγματευτεί μια επιμήκυνση του προγράμματος.
Eντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως αυτά τα δημοσιεύματα έρχονται μόλις μία ημέρα μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που ανέφερε πως οι δανειστές της Ελλάδας επεξεργάζονται ένα … Plan D για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προβλέπει την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των ιδιωτών ομολογιούχων κατόχων ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου που δεν μετείχαν στο PSI από μέρος των κερδών που καταγράφουν από τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα
Πηγή: protothema.gr