Στο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα του ζητηθεί η υπογραφή του για τη συμφωνία της επιμήκυνσης, ποντάρουν όσοι στη Γερμανία και σε άλλες βόρειες χώρες θέλουν να δουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Διπλωματικές πηγές στις ανταποκρίσεις τους επισημαίνουν πως «η ακραία ρητορική του Αλέξη Τσίπρα είναι το ευαγγέλιο όσων στην Ευρώπη θέλουν να δουν τους Eλληνες να χάνουν το ευρώ από τα χέρια τους».
Οπως ακριβώς οι δηλώσεις Ρέσλερ πήραν μεγάλη δημοσιότητα στη χώρα μας, αντίστοιχης προβολής απολαμβάνει στη Γερμανία ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε φορά που μιλά για «επαχθές χρέος» το οποίο και δεν θα αναγνωρίσει αν έρθει στην εξουσία. Κάτι το οποίο οι σύμβουλοι της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ θεωρούν πιθανό, βλέποντας τις έρευνες της κοινής γνώμης και κάνοντας μια προβολή της φθοράς που θα υποστεί η κυβέρνηση από το επερχόμενο πακέτο μέτρων.
Την περασμένη Δευτέρα όλοι ήταν σίγουροι πως το Βερολίνο οδηγεί την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη. Η απειλή πίσω από τις δηλώσεις Γερμανών κυβερνητικών παραγόντων ήταν ολοφάνερη. Ωστόσο την Παρασκευή η τρόικα έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην κυβέρνηση να της πει τι θέλει να κάνει (μέτρα, αποκρατικοποιήσεις) μέχρι το 2016 – για να μη φανεί ότι αυτή είναι η αδιάλλακτη. Βάσει των αποφάσεων της κυβέρνησης, θα συζητήσει την επιμήκυνση. Ακόμη όμως και αν ικανοποιηθούν απ’ όσα ακούσουν και δουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, η συμφωνία δεν θα έχει κλείσει.
Οι δανειστές, σύμφωνα με παρατηρητές της γερμανικής πολιτικής σκηνής, θα ζητήσουν και την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Οπως ακριβώς είχαν κάνει με τον κ. Αντώνη Σαμαρά όταν εκείνος ήταν σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τότε είπε το «ναι» και μπήκε και στην κυβέρνηση. Το πλήρωσε με τη διάσπαση του κόμματός του. Τώρα είναι η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι ζητούν από την κυρία Μέρκελ να θέσει ως όρο την υπογραφή του κ. Τσίπρα είναι σίγουροι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο «όχι», με βάση το πολιτικό κλίμα και το προφίλ -ψυχολογικό και πολιτικό- που έχουν για τον νεαρό πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπότε οι Γερμανοί δεν θα έχουν την ευθύνη για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Αντίθετα, θα έχουν εμφανιστεί να κάνουν τα πάντα, αλλά την ευθύνη θα έχει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Για τους Γερμανούς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα πρώην μικρό κόμμα το οποίο συγκυριακά βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που τους στέλνει η πρεσβεία τους στην Αθήνα, οι αναλυτές της καγκελαρίας θεωρούν πολύ πιθανή στο άμεσο μέλλον εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά αν η κυβέρνηση πάρει δύσκολα μέτρα και ο ΣΥΡΙΖΑ αφεθεί χωρίς διλήμματα να πετά πέτρες στη Βουλή. Τότε, λένε, θα εισπράξει όλη τη δυσφορία της κοινής γνώμης για την οικονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γερμανία ετοιμάζονται για το σενάριο Ε’ (το σενάριο Δ’ προβλέπει το «κούρεμα» του χρέους), που δεν είναι άλλο από τη συντεταγμένη ελληνική χρεοκοπία, αφήνοντας για την ώρα ανοιχτό το αν η χρεοκοπία θα συντελεστεί εντός ή εκτός ευρώ. Με αυτή την εξέλιξη ως προοπτική οι πιο ψύχραιμοι στην Αθήνα εξέλαβαν τις τελευταίες δηλώσεις γερμανικής επιθετικότητας ως πίεση για αποκρατικοποιήσεις και σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.
Την ίδια ώρα, όμως, οι δηλώσεις αυτές λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, κάνοντας αδύνατες τις ιδιωτικοποιήσεις. Η αντίφαση αυτή οδηγεί κάποιους στην εκτίμηση ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται για τον τελευταίο γύρο, στη διάρκεια του οποίου θα κάνει τις τελικές του παραχωρήσεις προς τις χώρες του Νότου, ζητώντας όμως ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις και τολμηρές αποφάσεις στην οικονομία.
Οταν τα πράγματα φτάσουν σε εκείνο το σημείο ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υπογράψει το deal ή αν θα το απορρίψει οδηγώντας τη χώρα στην άμεση και άτακτη χρεοκοπία, αφού οι εταίροι μας στην περίπτωση της μη υπογραφής απειλούν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδοτική βοήθεια. Οι δανειστές, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτούς, δεν είναι δυνατόν να περάσουν νέα βοήθεια, που συνεπάγεται η επιμήκυνση, στις χώρες τους χωρίς να έχουν διασφαλίσει πού θα πάνε, ποιοι θα χρησιμοποιήσουν και πώς τα επιπλέον χρήματα που θα βάλουν στην ελληνική διάσωση.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΥΠΑ – ΠΗΓΗ: protothema.gr