Επικοινωνιακό πολιτικό τρίκ, συνειδητή προσπάθεια να πιεστεί η τρόικα με την ελπίδα ότι θα υποχωρήσει ή προετοιμασία για ηρωϊκή έξοδο από την κυβέρνηση, λόγω μίας επικείμενης αποτυχίας στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ακόμη τι ακριβώς από τα παραπάνω έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τράβηξε «κόκκινη γραμμή»…
στη μέχρι τώρα στρατηγική της κυβέρνησης, αντιδρώντας στη λογική του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι «πρώτα κάνουμε και μετά διαπραγματευόμαστε». Για τον κ. Βενιζέλο αυτή η λογική δεν οδηγει πουθενά, παρά μόνο σε αδιέξοδο, με την κυβέρνηση να καταρρέει υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων και την οικονομία να καταστρέφεται λόγω της ύφεσης.
Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τα λόγια τους, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταθεί έτσι όπως πάει. Και δεν αποκλείουν ακόμη και την έξοδο του ΠΑΣΟΚ από αυτή, εφόσον δεν τροποποιηθεί η γραμμή, που εφαρμόζει το Μαξίμου.
Από την πλευρά τους οι επιτελείς του κ. Σαμαρά κάνουν υπομονή και αντιτείνουν την εκτίμηση ότι πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Βενιζέλου, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος των μέτρων.
Τρίτοι παρατηρητές λένε ότι ο κ. Βενιζέλος ακολουθεί την τακτική, που είχε εφαρμόσει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς όταν μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς εμφανιζόταν συχνά ως ο μόνος, που έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις για να προστατέψει μισθούς και συντάξεις.
Προς το παρόν ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί το ιδιότυπο αυτό πολιτικό πόκερ εντος της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εκτιμά ότι πρόκειται για στημένο θέατρο και για διανομή ρόλων, «κακού» και «καλού» εντός της κυβέρνησης.
Να σημειωθεί οτι η κρίση εκδηλώθηκε κυρίως το βράδυ της Τρίτης όταν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι εάν αυτή αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11, 5 δις, από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε τα αποτελέσματα θα είναι τα εξής:
– Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.
– Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «τα 11,5 δισ. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020».
Εξηγούσαν επίσης πως «ήδη η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%). Τα μέτρα των 11,5 δις. εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, θα προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014. Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ! Αυτό σημαίνει ότι μας ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς».
Σημείωναν δε ότι «άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής» την ώρα που ακόμα δεν έχει «επιδιωχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της Ευρωζώνης (κυβερνήσεις κρατών-μελών και θεσμούς), θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες».
Κατέληγαν λέγοντας πως είναι «εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την Κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα –κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την Κυβέρνηση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου περιορίστηκε στη λακωνική δήλωση ότι «η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση γιατί πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία της και την υπευθυνότητά της». Ωστόσο στο παρασκήνιο, αλλά και στον λεγόμενο δεξιό τύπο οργιαζαν οι επιθέσεις κατά του «επαναστάτη Βενιζέλου», ενώ εκφραζόταν η πεποίθηση ότι «κι αυτή τη φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΚ θα αναδιπλωθεί γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να εφαρμόσει αυτά, που ο ίδιος υπέγραψε προ τετραμήνου».
Πηγή: protothema.gr