Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από τις επαφές στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς θεωρεί ότι έγινε το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, που θα επηρεάσει συνολικότερα το κλίμα που υπάρχει εις βάρος της χώρας μας.
Ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώσε πως ό,τι έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους εταίρους της, θα τηρηθεί. Ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ θα είναι το τελευταίο που θα επιβληθεί στον ελληνικό λαό και κυρίως σε εκείνους που έχουν σηκώσει μέχρι τώρα το μεγαλύτερο βάρος.
Αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την έκθεση της Τρόικας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πορεία προς την έξοδο από το ευρώ θα ανακοπεί και ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι πιθανότητες είναι μαζί της και για την επόμενη δόση του δανείου, αλλά και για την επιμήκυνση.
Ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε είναι ότι μετά το πέρας της επίσημης συνάντησης και του γεύματος εργασίας, η κυρία Μέρκελ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που διήρκεσε άλλα 40 λεπτά.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους, όπως άλλωστε δήλωσε και επισήμως, ότι “η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα ικανοποιήσει τις υποχρέωσεις της”.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θεωρεί ότι έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα, όχι απλώς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, αλλά και για την άρση της δυσπιστίας στις σχέσεις των δύο χωρών, που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.
Εκτιμούν δε, στην ελληνική κυβέρνηση, ότι αυτό με τη σειρά του θα συμβάλλει στην αλλαγή της ψυχολογίας στις διεθνείς αγορές για τη χώρα μας.
“Ο στόχος της αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών επετεύχθη” έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της ελληνικής αποστολής.
Στις συναντήσεις συζητήθηκαν όλα τα θέματα σε βάθος και οι Έλληνες αρμόδιοι παρουσίασαν εκτεταμένα τις απόψεις της ελληνικής πλευράς ακόμη και για το πως η ύφεση επιβαρύνει το έλλειμμα σε έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να σπάσει μόνο με την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Φυσικά συζητήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπου οι παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης έθεταν το ερώτημα γιατί δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και δεν καλύπτονται τα χρονοδιαγράμματα.
“Από την πλευρά μας πέρασε η αποφασιστικότητα ότι θα κάνουμε τα αναγκαία βήματα, προκειμένου να δοθεί προοπτική στη χώρα” τόνιζε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι “ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το κυρίαρχο για μας είναι η έλλειψη ανάκαμψης”.
Η ελληνική αντιπροσωπεία επιχειρηματολόγησε ότι ήδη στα πέντε χρόνια της ύφεσης αθροιστικά το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 20% και ότι, καθώς προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2015, θα φθάσει στο 30%. Η κυβέρνηση θεωρεί ζωτικής σημασίας να σταματήσει η ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων και επιδεινώνει την ύφεση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε ενδιαφέρθηκε για το αν το χρέος της χώρας θα είναι βιώσιμο το 2020.
Συμφώνησαν πάντως να δημιουργηθεί ένα Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης, στο οποίο θα συμμετέχουν και γερμανική τράπεζα, αλλά και ιδιώτες προκειμένου να διατεθούν πόροι για την ανάπτυξη.
Με τους Γερμανούς αρμοδίους συζητήθηκε και το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός κ. Γιώργος Μαυραγάνης θα συναντηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με την αρμόδια υπουργό της Ελβετίας, προκειμένου να εφαρμοστεί μία συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων, ανάλογη με εκείνη που έχει γίνει με την Αγγλία και τη Γερμανία.
Επίσης, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, κ. Σταύρος Παπασταύρου, θα συζητήσει με τους Γερμανούς αρμοδίους το ξεπάγωμα του Μνημονίου συνεργασίας που είχαν συμφωνήσει παλαιότερα Παπανδρέου – Μέρκελ. Συμφωνήθηκε επίσης η γερμανική κυβέρνηση να παράσχει τεχνογνωσία και να βοηθήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις, όπως στον τομέα της υγείας.
ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ – ΠΗΓΗ: protothema.gr