Μετά την σύσταση της Γερμανίδας καγκελαρίου να «μετρούν καλά οι εμπλεκόμενοι τα λόγια τους» όταν αναφέρονται στην Ελλάδα, τα δύο ισχυρά στελέχη των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων Γκίντο Βέστερβελε και Φίλιπ Ρέσλερ επιτέθηκαν ευθέως στους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), επιρρίπτοντάς τους «αντιπατριωτική» ρητορική στις αναφορές τους για την ευρωπαϊκή κρίση.
Υψηλόβαθμα στελέχη του CSU (αδελφό κόμμα του CDU της Μέρκελ και εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό) έχουν εκφραστεί αρκετές φορές με έντονο τρόπο τόσο για την ευρωπαϊκή κρίση γενικά όσο και για την Ελλάδα ειδικά. Ενδεικτικά, σε συνέντευξή του προς την κυριακάτικη Bild, λίγες ώρες μετά την συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο, ο γγ της CSU, Α. Ντόμπριντ δήλωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη. «Βλέπω την Ελλάδα εκτός ευρώ το 2013», είχε πει.
Μιλώντας την Τρίτη στη διάσκεψη Γερμανών πρέσβεων, ο κ. Βεστερβέλε ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η γερμανική οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τις εξαγωγές -και ειδικά, σημείωσε, η Βαυαρία ζει από επιχειρήσεις όπως η BMW και η Siemens- ώστε «θα ήταν αντιπατριωτικό να πηγαίνει κανείς κόντρα στα συμφέροντα του τόπου του».
Διευκρίνισε πάντως ότι παραμένει αντίθετος στην ιδέα της αμοιβαιοποίησης των χρεών των ευρωπαϊκών κρατών και βεβαίως στην προοπτική περαιτέρω επιβάρυνσης της Γερμανίας.
Η θέση των δύο ισχυρών στελεχών των Φιλελεύθερων φωτίζει και το ρόλο που παίζει κάθε γερμανική αναφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική κρίση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό: Ενώ η Άνγκελα Μέρκελ προχωρά σε ήπια σύσταση στο CSU, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «ο Βέστερβελε χτυπά τη γροθιά στο τραπέζι».
Παράλληλα, ο Βέστερβελε -που είχε πρώτος αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης απέναντι στην Αθήνα- τείνει επίσης χείρα εσωκομματικής συμφιλίωσης στον Ρέσλερ, ο οποίος επίσης είχε κατηγορήσεις το CSU για αντιευρωπαϊκή ρητορική και είχε καλέσει, παρά τους δικούς του αυστηρούς τόνους, να αποφευχθεί ο «ευρωλαϊκισμός» στην επικείμενη γερμανική προεκλογική μάχη.
Στην ίδια διάσκεψη την Τρίτη, ο Φίλιπ Ρέσλερ απηύθυνε επίσης έκκληση για την διάσωση του ευρώ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την συνέπεια των κρατών στην τήρηση των κανόνων.
«Δεν πρέπει να υπάρχουν παροχές χωρίς αντιπαροχές, για να μπορέσουν τα κράτη που διέρχονται κρίση να σταθούν ξανά στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις», τόνισε ο κ. Ρέσλερ και πρόσθεσε ότι «αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αξιοπιστία της Ευρωζώνης».
ΠΗΓΗ: in.gr