Άρθρο του
Γιάννη Λούλη
«Τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα, με πιο προβληματικό εταίρο τον Βενιζέλο, που μιμείται τον Σαμαρά στις χειρότερες στιγμές του τελευταίου. Με τη σειρά του ο Κουβέλης είναι μεν θεωρητικά συνεννοήσιμος, αλλά εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες. Το χειρότερο όμως είναι ότι και οι τρεις και ειδικά οι δυο τελευταίοι, φοβούνται να υλοποιήσουν τις τομές στον άρρωστο δημόσιο τομέα, για να μη χάσουν σημαντικό τμήμα της εκλογικής τους πελατείας. Αντί για κλείσιμο φορέων, προκρίνονται συγχωνεύσεις…
Αντί για απολύσεις ανασύρεται το ξαναζεσταμένο πιάτο της «εφεδρείας», όπου και εκεί δεν συμφωνούν. Ενώ δεν ακούγεται ψίθυρος για τα κλειστά επαγγέλματα» γράφει ο Γιάννης Λούλης, πολιτικός αναλυτής και πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή σε άρθρο του στην Ημερησία.
Ο κ. Λούλης εκτιμά ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, των τριών «εταίρων», είναι κυριολεκτικά η τελευταία ευκαιρία και αποτιμά θετικά την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να αποφύγει τη χρεοκοπία της χώρας λέγοντας :
«Eίναι γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ύστερα από μια διαδρομή ακατάσχετου λαϊκισμού και απύθμενης ανευθυνότητας, προσπαθεί να κάνει ότι του επιτρέπουν οι δυνατότητες του, για να μη χρεωθεί τη χρεοκοπία της χώρας και να σφραγίσει έτσι την πολιτική του διαδρομή. Άλλωστε φέρει βαρύτατη ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές που οδήγησαν ακόμη πιο πίσω την οικονομία. Με αποτέλεσμα να πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα από ότι χρειάζονταν πριν τρεις μήνες. Όμως η θετική αυτή αποφασιστικότητα πρέπει να φιλτραριστεί μέσα από τις κομματικές σκοπιμότητες των εταίρων του».
Ο κ. Λούλης επισημαίνει ωστόσο ότι η κυβέρνηση αυτή κινδυνεύει να ταυτιστεί μόνο με μια πολιτική λιτότητας γιατί δεν εκφράζει ένα μεταρρυθμιστικό αέρα, που να δίνει προοπτική στην κοινωνία μέσα από τομές και ρήξεις με τον δημόσιο τομέα και τις συντεχνίες.
«Ουδείς εξηγεί γιατί χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και μάλιστα τολμηρές. Ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις από μόνες τους δεν αρκούν. Αυτό άλλωστε είναι και το πιο εύκολο, αν και ούτε αυτές προχώρησαν. Δυο ικανοί άνθρωποι στο υπουργείο Οικονομικών, Στουρνάρας και Σταϊκούρας, είναι σαν τη μύγα στο γάλα του τέλματος, με τον πρώτο να είναι ήδη βορά των κρατικιστικών ανακλαστικών που μας οδήγησαν στην καταστροφή».
Τέλος, ο κ. Λούλης προβλέπει ότι κυβέρνηση θα γίνει γρήγορα αντιδημοφιλής.
«Θα τρώει σύντομα τις σάρκες της. Μια φοβισμένη κυβέρνηση (όπως έδειξε με τον νόμο Διαμαντοπούλου), θα πάψει να προκαλεί σιγουριά. Προσπαθώντας να μη θίξει ειδικά ακροατήρια, θα εξοργίσει τους πάντες, όπως συνέβη με την κυβέρνηση Παπανδρέου. Χωρίς μεταρρυθμιστικό αέρα στα πανιά της η κυβέρνηση κινδυνεύει να βουλιάξει. Και μαζί της η χώρα» καταλήγει.