“Δε θα δεχθούμε να ανοίξετε νέα θέματα στα εργασιακά” διαμηνύει το υπουργείο εργασίας προς τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας , επισημαίνοντας ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας.
Κύκλοι του υπουργείου σχολιάζοντας το e-mail της Τρόικας προς το υπουργείο οικονομικών που περιλαμβάνει διάφορα θέματα και προτάσεις ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, τονίζουν ότι θα αξιολογήσουν τις προτάσεις με γνώμονα πάντα το συμφέρον των εργαζομένων και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Εμμέσως πλην σαφώς όμως διαμηνύουν ότι δεν είναι αναγκαίο να ανοίξουν νέα θέματα όπως μείωση αποζημιώσεων και κατώτατου μισθού προτού η αγορά « χωνέψει» τις τελευταίες αλλαγές .
Το κείμενο εργασίας περιλαμβάνει ζητήματα (π.χ. μείωση εργοδοτικών εισφορών, ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών με το ΣΕΠΕ, μείωση διοικητικού κόστους που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα κ.λπ.) που έχουν ήδη συμφωνηθεί και βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης, για να βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευδαν πως την περασμένη Παρασκευή η Τρόικα απέστειλε email προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, στα οποία έθεταν ως προτεραιότητα προς συζήτηση ενόψει της ελεύσεως των ελεγκτών στα τέλη της εβδομάδος στη χώρα μας, τόσο το θέμα της μείωσης των κατώτατων μισθών και των αποζημιώσεων απολύσεως των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά επίσης και την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας ώστε να διαμορφώνεται ελεύθερα πέραν του οκταώρου ή του πενθημέρου βάσει των αναγκών της επιχείρησης χωρίς να καταβάλλει υπερωρίες.
Ωστόσο τόνιζαν πως ανάλογες θέσεις είχαν εκφράσει και σε προηγούμενους ελέγχους τους οι εκπρόσωποι της Τρόικα, προσθέτοντας πως γίνεται μια προκαταρκτική συζήτηση για το γενικό πλαίσιο των συναντήσεων που θα διεξαχθούν και ότι «πάντως δεν είναι της παρούσης» ένα τέτοιο θέμα.
Υπενθυμίζεται πως ανάλογες προτάσεις και αιτήματα έχει εκφράσει κατά το παρελθόν και μερίδα των ελλήνων εκπροσώπων των εργοδοτών. Η Τρόικα έχει εισακούσει τις εκκλήσεδις αυτές και ήδη από το 2010 -με το νόμο Λοβέρδου- έχει μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης που απαιτείται προ της απολύσεως προς τον εργαζόμενο, εντός του οποίου ο εργοδότης μπορεί να τον απολύσει δίνοντάς του μισή αποζημίωση.
ΠΗΓΗ: protothema.gr