Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που μάλιστα έχουν κολλήσει καθώς οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών δεν δέχονται το πακέτο των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά και ζητούν περαιτέρω περικοπές και μεγάλο αριθμό απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Φυσικά ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης του κ. Ντράγκι για μαζική απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας από την Κεντρική Τράπεζα και τους τρόπους με τους οποίους άμεσα αλλά και μεσοπρόθεσμα θα βγει ευνοημένη και η ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του ο κ. Σαμαράς την Πέμπτη θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μοσκοβισί ενώ είναι πιθανό την Παρασκευή να μεταβεί στην Κύπρο όπου συνεδριάζει το άτυπο Eurogroup προκειμένου να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά ενδεχομένως να δώσουν πολιτική διέξοδο στο μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα όπως άλλωστε του ζητούν επιτακτικά οι δύο εταίροι του στην κυβέρνηση κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Η διελκυστίνδα με την Τρόικα εντείνει και τις ενδοκυβερνητικές διαφορές παρά την διαβεβαίωση όλων ότι “δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα”. Ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και εμμέσως στον πρωθυπουργό για την διάσταση με την Τρόικα που υπολογίζεται όχι σε δύο δις ευρώ όπως έλεγε ο κ. Στουρνάρας αλλά σε έξι δις που καθιστά το χάσμα περίπου αγεφύρωτο. Επιπλέον αμφισβητεί και την στρατηγική του πρωθυπουργού επιμένοντας ότι η παράταση του προγράμματος προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία.
Ωστόσο εφόσον η διαφωνία με την Τρόικα δεν ξεπεραστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πηγαίνει πίσω όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο το πακέτο των μέτρων θα είχε κλείσει μέχρι το Eurogroup της Κύπρου μαζί με το προσχέδιο του προυπολογισμού προκειμένου να παρουσιαστεί και να πάρει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών και ακολούθως να πάρει τον δρόμο του για την Βουλή με στόχο να απελευθερωθεί η δόση των 31,5 δις μετά την τυπική συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να αδιαφορούν για τις συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα στην κοινωνική συνοχή και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν.
Τώρα δημιουργείται ερωτημτικό για το αν ο κ. Σαμαράς με τις συναντήσεις του τις προσεχείς ημέρες πετύχει να άρει τις επιφυλάξεις των πιστωτών και αν το θέμα της εκταμίευστης της δόσης μετατεθεί για την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου ή ακόμα χειρότερα για το Νοέμβριο.
Τι θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά