Η μοίρα του ευρώ στα χέρια των Γερμανών δικαστών».
Όσο υπερβολικός κι αν φαντάζει ως τίτλος, καίτοι πολλά γερμανικά και όχι μόνον ΜΜΕ αυτόν χρησιμοποιούν, η ουσία είναι πως η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντική για την διάρθρωση της ευρωζώνης…
και πρωτίστως για την διασφάλιση της κατά το δυνατόν ομαλής διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Στις 10 τοπική ώρα, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, από την έδρα του στην Καρλσρούη, θα ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης – ESM. Και μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να εκφράζει την βεβαιότητά της για την έγκριση τόσο του μηχανισμού και της συμμετοχής της Γερμανίας στο … ταμείο του, όσο και της εκχώρησης από τη γερμανική κυβέρνηση αυξημένων αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τον έλεγχο επί του προϋπολογισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης, άρα ΚΑΙ της Γερμανίας, πλην όμως ουδείς μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για την τελική ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Πολλώ δε μάλλον όταν στο τιμόνι του βρίσκεται ο 48χρονος Andreas Vosskuhle, ο δικαστής που θεωρείται από τα μίντια ως ο «ισχυρότερος άνθρωπος αυτή τη στιγμή στη Γερμανία».
Η αισιοδοξία των περισσοτέρων αναλυτών και σύσσωμης της γερμανικής κυβέρνησης ότι το Δικαστήριο θα δώσει τελικά το πράσινο φως για την λειτουργία του ESM ενισχύεται και από δύο γεγονότα του τελευταίου 24ωρου. Αρχικώς σε δημοσκόπηση του Reuters, 20 κορυφαίοι Συνταγματολόγοι της Γερμανίας ομόφωνα προέβλεψαν τη θετική ετυμηγορία του Δικαστηρίου, ενώ στη συνέχεια ήρθε και η απόφαση των δικαστών να απορρίψουν την προσφυγή της ύστατης ώρας, που κατέθεσε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, με την οποία επιχείρησε να καθυστερήσει την έκδοση απόφασης με την αιτιολογία ότι η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για την απεριόριστη αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών, «αλλάζει τον χαρακτήρα των μέτρων διάσωσης».
Τελεσίδικα λοιπόν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει σήμερα την τύχη του ESM, με τον πρόεδρό του Andreas Vosskuhle, σε μια από τις ελάχιστες δηλώσεις του στον Τύπο, να έχει αφήσει «στίγμα προθέσεων», καθώς, μιλώντας προ ενός έτους περίπου σε τοπική εφημερίδα της Καρλσρούης, είχε δηλώσει υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και παράλληλα σκεπτικός αναφορικά με την προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να «περάσει» τις θέσεις της στο σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων της.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εκτιμούν πως στο μυαλό του ανώτατου Γερμανού δικαστή σαφώς θα υπερισχύσει η αναγκαιότητα για την «σταθερότητα της Ευρωζώνης και του ευρώ» και χαρακτηριστικά τονίζουν πως «έχει κατανοήσει απόλυτα ότι θα λάβει την ιστορικότερη απόφαση της καριέρας του και μιαν απόφαση που εν πολλοίς θα κρίνει την ίδια την υπόσταση της Ευρωζώνης».
Μπορεί βέβαια ο χερ Vosskuhle να γνωρίζει τι θα σημάνει για τις χρηματαγορές μια ενδεχόμενη αρνητική ετυμηγορία για τη συνταγματικότητα του ESM, πλην όμως δεν πρόκειται να παραδώσει «λευκή επιταγή» στη γερμανική κυβέρνηση και στην Μέρκελ.
Για την ακρίβεια η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά πως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα εγκρίνει μεν τον ΕSM, αλλά θα θέσει όρους για τη συμμετοχή της χώρας. Συγκεκριμένα αναμένεται να υποχρεώσει την κυβέρνηση να «περάσει» στο άμεσο μέλλον νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ισχυρότερη συμμετοχή των γερμανικών νομοθετικών σωμάτων στη διαδικασία σταθεροποίησης του ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται η απόφαση να συνοδευτεί από διάταξη που θα καθορίζει ότι το όριο ευθύνης/συμμετοχής της Γερμανίας στον μηχανισμό στήριξης δεν θα υπερβαίνει τα 190 δις ευρώ.
Ένα ακόμα στοιχείο που επιτρέπει σχετική αισιοδοξία είναι το γεγονός πως ουδέποτε μέχρι σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπλόκαρε οριστικά κανένα μέτρο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή που να άπτεται του ευρωπαϊκού δικαίου. Από την άλλη, η τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 7 Αυγούστου έδειξε πως τo 54% των Γερμανών ελπίζει το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματική τη λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης και ανάλογο ποσοστό επιθυμεί εκ νέου τον νομικό έλεγχο του ESM και του Δημοσιονομικού Συμφώνου…
Πηγή: protothema.gr