Την απόφαση να διακόψει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά μέχρι στο 2030 έλαβε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ενάμιση χρόνο μετά το καταστροφικό πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.
Βασικός στόχος της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι ο τριπλασιασμός της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας σε 30%, ωστόσο θα παραμείνει βασικός εισαγωγέας πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου στο προσεχές μέλλον.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα έρχεται κόντρα στις πιέσεις από το λόμπυ των ενεργειακών βιομηχανιών της χώρας, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες παρείχαν την πυρηνική τεχνογνωσία στους Ιάπωνες στη δεκαετία του 1950 (αφού πρώτα ισοπέδωσαν τη χώρα με τις δύο ατομικές βόμβες).
Η απόφαση για χρονικό όριο ασφαλείας 40 ετών στη διάρκεια ζωής των ατομικών αντιδραστήρων σημαίνει ότι οι περισσότεροι εν ενεργεία θα παροπλιστούν μέχρι το 2030.
Στροφή στους υδρογονάνθρακες
Η απομάκρυνση από το πυρηνικά θα αναγκάσει την Ιαπωνία να στραφεί στο πετρέλαιο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά και τον άνθρακα για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η κυβέρνηση υπολογίζει πως η άμεση εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας μεταφράζεται σε επιπλέον 40 δισ. δολάρια για εισαγωγή καυσίμων ετησίως.
Θολό παραμένει ωστόσο το ζήτημα της επανεκκίνησης λειτουργίας των 48 εκ των 50 πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν τεθεί σε αδράνεια προκειμένου να υποβληθούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας . Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Νόντα είχε αποφασίσει την επαναλειτουργία δύο πυρηνικών αντιδραστήρων μέσα στο έτος για να αποφευχθούν πιθανά μπλακάουτ.
Πιέσεις
Το πυρηνικό λόμπυ της Ιαπωνίας υποστηρίζει πως η μετάβαση στις ΑΠΕ και η αύξηση εισαγωγών υδρογονανθράκων θα οδηγήσουν σε εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και σε αδυναμία επίτευξης των στόχων για τις εκπομπές ρύπων.
Παράλληλα εκφράζονται ενστάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μετά από αυτή την απόφαση.\
ΠΗΓΗ: econews.gr