Έτοιμο είναι το … Μνημόνιο και για την κυπριακή οικονομία, αφού το πακέτο μέτρων προσαρμογής έχει ήδη «κλειδώσει» και φυσικά περιλαμβάνει σωρεία επώδυνων αλλαγών και επιβαρύνσεων για τους εργαζομένους. Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι η εξοικονόμηση 680 εκατ. ευρώ μέσα σε διάστημα 15 μηνών. Ανάμεσα στα πλέον επώδυνα μέτρα περιλαμβάνεται η κατάργηση της ΑΤΑ, η φορολόγηση σε αλκοόλ και τσιγάρα, η κατάργηση του 13ου μισθού.
Αναλυτικότερα το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:
Δημοσιονομικά Μέτρα για εφαρμογή εντός του 2012:
Το έλλειμμα για το 2012 θα πρέπει να είναι της τάξης των 700 εκ. ή 4% του ΑΕΠ μάξιμουμ. Για το λόγο αυτό χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για 175 εκ. (ή 1% του ΑΕΠ) πριν από το τέλος της χρονιάς.
Δημόσιες Δαπάνες (136 εκ.):
1. Κατάργηση της ΑΤΑ για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
2. Πάγωμα μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για 2 ακόμα χρόνια (μέχρι τέλος 2015).
3. Πάγωμα προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για 2 ακόμα χρόνια (μέχρι τέλος 2015).
4. Σύστημα … «εναλλαξιμότητας», δηλαδή ελεύθερη μετάθεση των δημοσίων υπαλλήλων, τόσο μέσα σε διαφορετικές υπηρεσίες εντός υπουργείου, όσο και μεταξύ υπουργείων.
5. Κατάργηση 13ου μισθού για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και (εξοικονόμηση 120 εκ. ετησίως).
6. Μείωση 13ης σύνταξης κατά 50% για συνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη μεταξύ 1000 – 1500 ευρώ, και μείωση 75% για συνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη πέραν των 1500 ευρώ (εξοικονόμηση τουλάχιστον 14 εκ.).
7. Εισαγωγή πρόστιμου 6% για πρόωρη συνταξιοδότηση!
8. Επέκταση του παγώματος μισθών και έκτακτης εισφοράς στις ακαθάριστες αποδοχές σε όλους τους πολιτειακούς αξιωματούχους (129 άτομα), συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών.
9. Έκτακτη εισφορά ύψους 6,8% στις συντάξεις πολιτειακών αξιωματούχων και βουλευτών.
Κρατικά Έσοδα (23εκ.)
1. Αύξηση δασμών σε αλκοολούχα ποτά.
2. Αύξηση δασμών σε καπνικά προϊόντα.
3. Αύξηση δασμών σε προϊόντα πετρελαίου, με αύξηση φόρου σε πετρέλαιο και βενζίνη κατά 8 σεντς.
4. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 20% σε 21% και αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί των τόκων των καταθέσεων από 0.095% σε 0.11%
Παράλληλα προβλέπονται πρόσθετα Δημοσιονομικά Μέτρα για εφαρμογή εντός του 2013. Το έλλειμμα για το 2013 θα πρέπει να είναι της τάξης των 440 εκ. ή 2.5% του ΑΕΠ μάξιμουμ. Για το λόγο αυτό χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για 360 εκ. (ή 2.5% του ΑΕΠ).
Μεταξύ αυτών προβλέπεται μείωση κοινωνικών παροχών κατά 10%, μείωση σε Πασχαλινό επίδομα και στο επίδομα Χριστουγέννων, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης. Μείωση μισθολογίων, κατά 15% στους ημικρατικούς οργανισμούς και τις κρατικές εταιρίες. Μέτρα για μείωση των δαπανών υγείας και κυρίως μείωση εργαζομένων στον δημόσιο τομέα με επιπρόσθετα 250 άτομα τον χρόνο (δηλαδή συνολικά 1.250 άτομα τον χρόνο) για τα έτη 2013 – 2015. Μια πρόσληψη κάθε 4 αποχωρήσεις.
Κρατικά Έσοδα:
1. Αύξηση ΦΠΑ από 17% σε 18% (απόδοση 50εκ).
2. Αύξηση εσόδων κατά 10εκ. με αυξήσεις σε τέλη κυκλοφορίας για μεγάλα και πολυτελή ιδιωτικά οχήματα.
4. Εξασφάλιση επιπρόσθετου εισοδήματος κατά τουλάχιστον 20εκ. από φορολόγηση ακίνητης περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για πρώτη και δεύτερη κατοικία.
ΑΤΑ:
1. Κατάργηση ΑΤΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
2. Επιδίωξη της κατάργησης της ΑΤΑ και στον ιδιωτικό τομέα σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους.
Μίνιμουμ Μισθός:
Οποιαδήποτε αλλαγή στο μίνιμουμ μισθό θα γίνει μόνο εάν το επιβάλλουν οι οικονομικές συνθήκες και οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας και μετά από διαβούλευση με τους εταίρους.
Κλειστά Επαγγέλματα:
Εφαρμογή του Services Directive της Κομισιόν, ήτοι περαιτέρω επίσπευση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, κτλ).
Τουρισμός:
Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά γιατί αποτελεί μεγάλο τομέα της οικονομίας που μειώνεται λόγω αυξημένου κόστους, απώλειας ανταγωνιστικότητας, υψηλών εργατικών απολαβών και γενικότερα της γραφειοκρατίας. Το πλέον επώδυνο μέτρο που προωθείται είναι αυτό της αλλαγής Συλλογικών Συμβάσεων στον τουριστικό τομέα ώστε να μειωθούν τα κόστη εργοδοσίας και να καταργηθεί η ΑΤΑ.
ΠΗΓΗ: protothema.gr