Την χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση», παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της 77ης ΔΕΘ και του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «η χώρα και η κοινωνία βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστια καταστροφή και πως ήδη ένα μεγάλο τμήμα ζει σε συνθήκες αναξιοπρέπειας και χρεοκοπίας», …
προσθέτοντας ότι η ανάγκη να μπει τέλος σε αυτή την «ολέθρια πορεία» αποτελεί «εθνική επιταγή» και όχι υπόθεση ενός μόνο κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι έλεγε ψέματα προεκλογικά για να κερδίσει την ψήφο των πολιτών: «Πριν από μια εβδομάδα ήρθε σαν το κλέφτη, για δύο μόνο ώρες, να εγκαινιάσει τη ΔΕθ ο κρυπτόμενος Πρωθυπουργός. Ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι θέλει να σας πει αλήθειες. Με έμμεσο τρόπο δηλαδή, σας είπε ότι μέχρι πρότινος δεν έλεγε αλήθειες. Έλεγε ψέματα για να κερδίσει τη ψήφο σας. Και όποιος τον πίστεψε την πάτησε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς, τόσο για τον κ. Σαμαρά για τον οποίο τόνισε ότι κατέφυγε «στη γνωστή πολιτική λαθροχειρία» ότι «είναι δήθεν αναγκαίο για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ», αφού όπως είπε, δεν είχε κανένα λογικό επιχείρημα προκειμένου να υπερασπιστεί «το πιο επώδυνο πακέτο περικοπών και λιτότητας στη μεταπολεμική Ιστορία του τόπου», όσο και κατά των κυβερνητικών εταίρων.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας παρομοίωσε τον πρωθυπουργό με τον Δον Κιχώτη που, όπως είπε, «φαντασιώνεται μάχες με αόρατους εχθρούς στο εσωτερικό της χώρας με τη βοήθεια των δύο Σάντσο Πάντσα που τον στηρίζουν».
«Ο πρωθυπουργός παρομοίασε την Ελλάδα με την Ιφιγένεια αλλά ξέχασε να παρομοιώσει τον εαυτό του με τον Αγαμέμνονα που την θυσίασε» πρόσθεσε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός καταψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, επεδίωκε την επιστροφή της χώρας στη δραχμή; Όταν ο κ. Κουβέλης καταψήφιζε και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ήθελε κι αυτός την επιστροφή στη δραχμή;», διερωτήθηκε.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το αόρατο «λόμπι της δραχμής», που ο πρωθυπουργός αρνείται πεισματικά να κατονομάσει, καταγγέλλοντας ότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς συμμαχεί με το «λόμπι της χρεοκοπίας» του τόπου, «που έδωσε γη και ύδωρ» τον Ιούνιο για να τον κάνει πρωθυπουργό.
Υποστήριξε επίσης ότι κανείς στην Ευρωζώνη δεν έχει πολιτικό κίνητρο να εξωθήσει καμία χώρα σε οικειοθελή αποχώρηση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης.
Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στο λαό να συνδιαμορφώσει με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας, λέγοντας πως «όλοι οι Έλληνες, συμπαρατασσόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει «να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα απαλλάσσοντας τον λαό και τον τόπο από το μνημόνιο της καταστροφής αντικαθιστώντας το με ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη».
Και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση Σαμαρά δεν αντιλαμβάνεται την ιδέα μιας νέας εθνικής στρατηγικής που είναι η απαλλαγή από το μνημόνιο».
Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε σε μια διαδικασία «κοινωνικής χειραφέτησης», διαδικασία δύσκολη και επίπονη που θα οδηγήσει όμως τη χώρα έξω από την κρίση, που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια «μεταμνημονιακή εποχή» και στο τέλος της δράσης του «σάπιου πολιτικού κατεστημένου».
«Έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε και να σταθούμε σε ένα μετα-τροικανό ξέφωτο», ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε αναλυτικά ένα πλαίσιο δεσμεύσεων για το σύνολο της οικονομικής ζωής της χώρας, εστιάζοντας πρωτίστως στην ακύρωση των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, στην ακύρωση του ίδιου του Μνημονίου, ενώ υποσχέθηκε και επαναφορά στον έλεγχο του Δημοσίου της Αγροτικής και του Τ.Τ.Για το Μνημόνιο είπε ότι πέρα από τη βίαιη υποτίμηση της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων, επέφερε και μια ακόμη σημαντική κρίση, την κρίση της δημοκρατίας και αναφέρθηκε στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, λέγοντας: «Επιφαινόμενο της κρίσης της δημοκρατίας είναι η ανερχόμενη απειλή του φασισμού. Τα σύγχρονα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, που αποτελεί γέννημα θρέμμα, αλλά και τελευταίο αποκούμπι του συστήματος, χρήσιμο εργαλείο αποπροσανατολισμού και αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας. Προειδοποιούμε, λοιπόν, όσους απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης για να αποπροσανατολίσουν και να ενοχοποιήσουν το λαό μας που αγωνίζεται και αντιστέκεται, ότι τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό. Η πολιτική τους στηρίζεται στο φόβο, στη βία και στη τρομοκρατία και γεννά εκτρώματα απειλητικά για τη δημοκρατία».Σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, είπε ότι είναι μια «επικίνδυνη αυταπάτη», από
την οποία έχουν «γαντζωθεί» τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, διότι «παρατείνει το μαρτύριο του Μνημονίου και επιβαρύνει τη χώρα με νέα δάνεια για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει».
Ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, της μετενέργειας και του επιδόματος ανεργίας, στα επίπεδά τους πριν από το δεύτερο Μνημόνιο. Όπως, επίσης, και για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας με 8 στόχους:
1. Την άμεση ανύψωση ασπίδας προστασίας στην κοινωνία, ώστε να αναχαιτισθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση,
2. Τη μείωση της ανεργίας με γρήγορους ρυθμούς,
3. Την εξασφάλιση των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική προστασία,
4. Την επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.
Στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή γενοσήμων και βασικών φαρμάκων.
Ενθαρρύνοντας την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη υποκατάσταση εισαγωγών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά 98 φάρμακα σε σύνολο 6000, από τα οποία μόνο δύο παράγονται στη χώρα μας.
Θα ιδρύσουμε εθνική φαρμακαποθήκη.
Και, αντί να χρηματοδοτούμε έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό το μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών, θα χρηματοδοτήσουμε απευθείας την επιστημονική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.
5. Τη μείωση της ελλειμματικότητας της οικονομίας,
6. Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος,
7. Την ανάπτυξη των δημόσιων μαζικών μεταφορών και ιδιαίτερα του σιδηροδρόμου σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και των συνδυασμένων και των οδικών δημόσιων μεταφορών. Όπως και των θαλάσσιων μεταφορών ανάμεσα στα νησιά. Με την ίδρυση δημόσιου-κοινωνικού ακτοπλοϊκού φορέα.
8. Την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας με τη σύναψη εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο.
Για την αύξηση των εσόδων πρότεινε:
1. Την προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος,
2. Την καθιέρωση πλήρους και καθολικού ηλεκτρονικού περιουσιολογίου,
3. Την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και τη στελέχωση των εφοριών με εξειδικευμένο προσωπικό.
Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία δημόσιας Τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα καταθέσει προτάσεις νόμου «νέα σεισάχθεια» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν θα επιτρέψει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα βάλει τέλος στη συγκάλυψη σκανδάλων. Ηδη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη να καταθέσει ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο στις επιτροπές διοργανώσεις αθλητικών γεγονότων παγκόσμιας εμβέλειας όπως αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Θεσσαλονίκη 1997» και των «Special Olympics -Αθήνα 2011».
Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής τόνισε ότι τάσσεται υπέρ μιας νέας, πολυδιάστατης, ενεργητικά φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής με στόχο την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης και του ρόλου της Ελλάδας ως χώρας Ευρωπαϊκής, Βαλκανικής και Μεσογειακής κι αυτό σημαίνει και βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Θα εργαστεί, επίσης, για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ., στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Τόνισε πως «απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για μια βιώσιμη λύση και ειλικρινή συνεργασία, δεν είναι μόνο η ονομασία αλλά κυρίως η άρση των αλυτρωτικών προταγμάτων από τη θεσμική συγκρότηση του κράτους των γειτόνων μας».
Σ. Κεδίκογλου: «Μαυρογιαλούρος παλαιάς κοπής ο Τσίπρας»
Για παλαιοκομματισμό κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Με το σημερινό του σόου, ο κ. Τσίπρας, απέδειξε και στους πλέον δύσπιστους, ότι πολιτεύεται ως Μαυρογιαλούρος παλαιάς κοπής που τάζει στους πάντες τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου.
«Το μόνο που δεν διευκρίνισε είναι σε ποιο νόμισμα θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες του, καθώς και οι πλέον αδαείς στα οικονομικά, γνωρίζουν ότι ευρώ «κόβει» μόνο η ΕΚΤ. Τις δραχμές που ονειρεύονται και τυπώνουν στα εκτυπωτήρια του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να τις χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές των συνιστωσών τους», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να καταλήξει: «Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα και τους συνεταίρους του, και ευτυχώς για την Πατρίδα, η χώρα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ».
Πηγή: protothema.gr