ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΤΑΝ ΕΤΕΘΗΣΑΝ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ. ΤΟ ΕΡΙ ΜΠΑΤΑΤΣΟΥΝΑ, ΤΟ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟ NPD ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Προβληματισμός έχει δημιουργηθεί στον Αντωνη Σαμαρά, ο οποίος σκέφτεται σοβαΟρά το ενδεχόμενο να ζητήσει να τεθεί εκτός νόμου η “Χρυσή Αυγή”.
Σύμφωνα με τον “ΒΗΜΑτοδότη”, ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει το θέμα με συνεργάτες του, αλλά και με ορισμένους έμπιστους υπουργούς. Προς το παρόν φαίνεται να πείθεται από την αρνητική εισήγηση η οποία εδράζεται στο σκεπτικό ότι αν το κόμμα της Χρυσής Αυγής τεθεί εκτός νόμου, τότε θα ενισχυθεί η υποστήριξή του. Κάποιοι υποστηρίζουν, μάλιστα πως επί του θέματος θα ανακύψουν πλείσα σοβαρά συνταγματικά εμπόδια. Δήλωση υπέρ του να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α είχε κάνει πρόσφατα και ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημ. Αρ Αλέκος Παπαδόπουλος…
Σταχυολογήσαμε μερικές από τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις κομμάτων που τέθηκαν εκτός νόμου. Όπως το αυτονομιστικό Έρι Μπατσατσούνα στην Ισπανία, το νεοναζιστικό PD στη Γερμανία και το Κόμμα της Ευημερίας στην γειτονική Τουρκία που μεταττράπηκε για να επιβιώσει σε Κόμμα Αρετής και, τελικά, εξέλεξε πρωθυπουργό θριαμβευτικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
1. Το Ερι Μπατασούνα η Χέρι Μπατασούνα (Λαϊκή Ενότητα) είναι αυτονομιστικό Ισπανικό κόμμα των Βάσκων.
Ιδρύθηκε το 1978 και το 1979 προκηρύσσει δημοψήφισμα υπέρ της αυτονομίας των Βάσκων. Το 1978 η χώρα των Βάσκων αποκτά δικό της κοινοβούλιο και το Ερι Μπατασούνα αποκτά μεγάλη απήχηση στον Βάσκικο λαό .
Το κόμμα Ερι Μπατασούνα κατηγορείται ότι είναι η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ , της αυτονομιστικής οργάνωσης που έχει προβεί σε δεκάδες επιθέσεις κατά ισπανικών στόχων τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο το Ερι Μπατασούνα αρνείται κάθε σχέση με την ΕΤΑ.
Το Ερι Μπατασούνα έχει τεθεί πολλές φορές εκτός νόμου. Το 1996 ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ θέτει το κόμμα εκτός νόμου ύστερα από τη δολοφονία του δικαστή Βαλιέντε και καταδικάζοντας το 1997 σε επτά χρόνια φυλάκισης τα 20 πολιτικά στελέχη της ηγεσίας του κόμματος που είχαν συλληφθεί.
Το 1999, στις εκλογές, στη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα είχε κερδίσει 62 δημαρχίες εκλέγοντας συνολικά 890 δημοτικούς συμβούλους.
Τον Αύγουστο του 2002 ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν επιβάλλει τρίχρονη αναστολή λειτουργίας στο Ερι Μπατασούνα, κατηγορώντας το κόμμα για συνεργασία με την ΕΤΑ και για 836 δολοφονίες που έκανε η ΕΤΑ από το 1968. Σε ειδική συνεδρίασή του το Ισπανικό κοινοβούλιο ζητά να τεθεί το Μπατασούνα εκτός νόμου. Τον Μάρτιο του 2003. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επικυρώνει την απόφαση που καθιστά το Μπατασούνα παράνομο.
Ο σημερινός ηγέτης του κόμματος Αρνάλντο Οτέγι έχει δικαστεί και αθωωθεί πολλές από τα Ισπανικά δικαστήρια για δηλώσεις του με την κατηγορία της εξύμνησης της τρομοκρατίας. Τελευταία φορά ήταν το 2007 όπου αθωώθηκε αλλά το κόμμα τέθηκε εκ νέου εκτός νόμου.
Η έδρα του κόμματος είναι στην πόλη Παμπλόνα στην Χώρα των Βάσκων.
2. To νεοναζιστικό NPD της Γερμανίας
Οι αρχές στο ομόσπονδο κρατίδιο Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αποφάσισαν να θέσουν εκτός νόμου τρεις νεοναζιστικές οργανώσεις ενώ η αστυνομία έκανε έρευνες σε 150 τοποθεσίες στην μεγαλύτερη επιχείρηση πάταξης των ακροδεξιών εξτρεμιστών στην ιστορία του.
Η αστυνομία κατέσχεσε όπλα, μια προτομή του Αδόλφου Χίτλερ, κεφάλαια και έγγραφα από την Αδελφότητα της Γης του Άαχεν, την Εθνική Αντίσταση της Ντόρτμουντ και την Αδελφότητα Χαμ, οργανώσεις που τέθηκαν εκτός νόμου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου.
Περίπου 900 αστυνομικοί συμμετείχαν στις εφόδους, κατά τις οποίες δεν έγιναν συλλήψεις.
Οι αρχές στην Γερμανία έχουν αυξήσει την πίεση στις οργανώσεις της ακροδεξιάς μετά την αποκάλυψη της περασμένης χρονιάς πως εννέα δολοφονίες, κυρίως μεταναστών καταστηματαρχών, οι οποίες παρέμεναν αδιαλεύκαντες κι είχαν διαπραχθεί από το 2000 ως το 2006 ήταν έργο μιας νεοναζιστικής συμμορίας, της NSU.
Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε σπρέι πιπεριού, ρόπαλα και άλλα όπλα στην διάρκεια των ερευνών που έγιναν το πρωί σε 10 πόλεις γύρω από την Άαχεν και την Ντόρτμουντ.
«Αυτές είναι οι πιο ενεργές νεοναζιστικές οργανώσεις στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία», σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο εξήγησε πως το γεγονός ότι τέθηκαν εκτός νόμου δεν θα εξαλείψει τους νεοναζί, αλλά θα δημιουργήσει εμπόδια στις προσπάθειές τους να δικτυώνονται.
Ένας εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ του κρατιδίου ανέφερε ότι οι οργανώσεις αυτές εξυμνούσαν το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας από το 1933 ως το 1945 και εκθείαζαν τον Χίτλερ.
Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ραλφ Γέγκερ εκτίμησε σε δηλώσεις του πως η ανακάλυψη στο χώρο που χρησιμοποιούσε η μια από τις οργανώσεις στο Ντόρτμουντ περίπου 1.000 αφισών του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) “αποτελεί στοιχεία των σχέσεων ανάμεσα στο κόμμα και στους εξτρεμιστές”.
Το NPD έχει καταλάβει έδρες σε δύο τοπικά κοινοβούλια κρατιδίων στην Γερμανία, αλλά ουδέποτε έχει εισέλθει στην ομοσπονδιακή βουλή.
Το να τεθεί πλήρως εκτός νόμου το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), είναι μια συζήτηση που διεξάγεται εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Όμως η πλήρης ποινικοποίηση της νεοναζιστικής ιδεολογίας προσκρούει σε ζητήματα συνταγματικής νομιμότητας.
3. Η περίπτωση του Ερντογάν και του Κόμματος της Ευημερίας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου του 2003, πέντε ημέρες μετά τη νίκη του στις επαναληπτικές εκλογές στην επαρχία Σίιρτ. Αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Ερντογάν ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα από τον αντιπρόεδρο του κόμματός του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης μετά τη συντριπτική νίκη του ΑΚΡ στις εκλογές το Νοέμβριο του 2002.
Ο Ερντογάν γεννήθηκε στο Ρίζε της βόρειας Τουρκίας στις 26 Φεβρουαρίου του 1954. Μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Κωνσταντινούπολη το 1967, όπου αποφοίτησε αργότερα από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά με ένα πτυχίο στη διοίκηση.
Ο Ερντογάν εξελέγη για μια τετραετή θητεία δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994, ως υποψήφιος του Κόμματος Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν. Ως δήμαρχος, ο Ερντογάν έλαβε αναγνώριση από τον κόσμο για τη βελτίωση των υπηρεσιών καθώς και για την αύξηση του πρασίνου και τη μεγαλύτερη καθαριότητα στην πόλη. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε το Κόμμα Ευημερίας το 1998. Ο Ερντογάν προσχώρησε στο Κόμμα Αρετής, το οποίο δημιουργήθηκε από ότι είχε απομείνει από τον προκάτοχό του που είχε τεθεί εκτός νόμου. Αργότερα εκείνη τη χρονιά, ένα δικαστήριο τον καταδίκασε για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους και του επέβαλε ποινή δέκα μηνών φυλάκισης, από τους οποίους εξέτισε τέσσερις μήνες το 1999.
Το 1999 το Κόμμα Αρετής απαγορεύτηκε επίσης για παραβίαση των κοσμικών νόμων και ο Ερντογάν συγκρότησε το ΑΚΡ τον Αύγουστο του 2001 οδηγώντας το στο θρίαμβο στις εκλογές το Νοέμβριο του 2002.
Παρόλο που ο Ερντογάν ήταν ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία την περίοδο των εκλογών, του απαγορεύτηκε συνταγματικά η ανάληψη δημοσίου αξιώματος και ως εκ τούτου δεν ήταν σε θέση να κερδίσει την έδρα στη Βουλή που χρειαζόταν για να γίνει πρωθυπουργός. Έχοντας συγκεντρώσει σχεδόν το 35 τοις εκατό των ψήφων το ΑΚΡ ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του καθώς και να κερδίσει μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Σύντομα μετά την εγκατάσταση του νομοθετικού σώματος οι νομοθέτες του ΑΚΡ τροποποίησαν το σύνταγμα ανοίγοντας το δρόμο στον Ερντογάν για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.